Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora "očekivane" su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.


Grlić Radman je uz ministra obrane Marija Banožića i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić gostovao na Fakultetu političkih znanosti povodom premijere promotivnog spota kampanje "Mi smo NATO" ("We are NATO").

"Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim", rekao je o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta uoči obraćanja studentima.

Na konferenciji za novinare Grlić Radman zahvalio je Krišto i HDZ-u, kao i svima okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru.

"Ovdje je važno istaknuti da, bez obzira na mobilizaciju glasačkog tijela, i ovi izbori su donijeli promjene, osobito za predstavnike bošnjačkog dijela. Iskazujemo nezadovoljstvo zbog preglasavanja Hrvata, koje šteti funkcionalnosti i stabilnosti u BiH", rekao je.

"Gospodin Komšić je izabran već četvrti put glasovima bošnjačkog naroda, a vodi se kao hrvatski član Predsjedništva. To će i dalje ostati kao veliki teret u našim odnosima, ja bih rekao velika 'mrlja'", dodao je.

Kritika Milanoviću

Kritizirao je izjave predsjednika Zorana Milanovića.

"Nažalost, jako je puno i predsjednik države naštetio određenim procesima koji su se mogli odviti i povoljnije, zbunjujući jednako i visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH. Mislim da su i njegove izjave pridonijele radikaliziranju političke scene u BiH, pa i činjenici da je Komšić dobio nekoliko desetina tisuća glasova vjerojatno zahvaljujući i toj njegovoj retorici", kazao je.

"Otežao nam je na način da je uvjetovao primanje Finske i Švedske u NATO savez time da se riješi izborni zakon. Otežao je i na način da je visokog predstavnika vrijeđao. Pristup mora biti uljudan", dodao je.

"Nastojali smo Schimdtu objasniti važnost preglasavanja", rekao je Grlić Radman. "Hrvatska kandidatkinja Borjana Krišto je bila odabir svakog Hrvata u BiH, suprotno mišljenju Komšića", dodao je.

"Sada je ključno da svi politički akteri nastave razgovarati kako bi osigurali daljnju ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Tu je važno i da su druge zemlje podržale odluku Christiana Schmidta", navodi.

"Čekamo formiranje vlasti i želimo BiH da što prije formira Vladu i tijela kako bi BiH bila funkcionalna i kako bi svi surađivali u interesu BiH", rekao je Grlić Radman.

Smatra kako je Komšić "dobio nekoliko desetina tisuća glasova zahvaljujući" retorici predsjednika Zorana Milanovića koji je svojim djelovanjem "naštetio određenim procesima koji su se u konačnici mogli i bolje završiti".

Milanović je "zbunjivao visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH" i svojim je izjavama vjerojatno pridonio "radikalizaciji političke scene" u susjednoj državi.

Grlić Radman je rekao kako je Milanović otežao situaciju i vrijeđanjem visokog predstavnika na što se Nijemac žalio "jer on nije navikao na takve uvrede".

Dotaknuo se i izbornog poraza Bakira Izetbegovića čija stranka SDA više nema bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu. Umjesto Šefika Džaferovića tamo će sjediti Denis Bećirović iz SDP-a BiH.

Grlić Radman je rekao da je Izetbegović sam priznao da je "lažno pregovarao" s hrvatskom stranom, a da mu se to "na neki način vratilo kao bumerang" jer je njegova "radikalna politika" poražena.

Izmjene zakona - put do uspjeha

Za izmjene izbornog zakona navodi kako je "put do konačnog uspjeha trnovit".

"Ako pogledate - od 2000. godine se nije promijenilo ništa. Da je ranije bilo napora koji su činjeni za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, danas bi bili u drugačijoj situaciji. Bez HDZ-a se ne može formirati vlast, nisu gurnuti u političku ropotarnicu", dodao je.

"Schmidt je postupio politički ispravno. Lideri BiH, prije svega bošnjačkih stranaka, nisu se mogli dogovoriti, prije svega, s predstavnicima hrvatskih stranaka. On je koristio bolonjske ovlasti i donio izmjene izbornog zakona kako bi izvršio deblokadu u izvršnim tijelima Vijeća ministara i kako bi osigurao da BiH dobije kandidacijski status za ulazak u EU", kazao je Grlić Radman.

O proglašavanju Komšića Personom "non grata"

Za prijedlog Mosta prema kojemu bi se Komšića proglasilo personom "non grata" - navodi da barataju pojmovima o kojima nemaju pojma i istovremeno spavaju i ne rade ništa.

"Zar ne vide da je Komšić sve ove godine bio to? Nitko ga ne uzima kao politički relevantnog i legalno izabranog predstavnika hrvatskog naroda", rekao je Grlić Radman.

"To je prevara, laž i ne može biti dugoročno rješenje. Komšić je politički izoliran godinama, a Most nešto galami. Oni su prespavali sve procese i spavaju. Zagalame u Saboru, ali ih nigdje nema", rekao je Grlić Radman.

Na ponovljeno pitanje novinara je li Komšić i do sada bio persona "non grata", Grlić Radman je odgovorio protupitanjem: "Kako vama to izgleda?"

"Jeste li vidjeli ikada susret premijera s gospodinom Komšićem? Jesam li ja ikada bio s njim? Ne znam je li predsjednik Milanović. To govori da gospodin Komšić ne može biti sugovornik i partner", dodao je.

Navodi kako je za njega bitno razdoblje - 2000. godina.

"Vi ste imali ljude koji dolaze iz BiH, rečeno im je da probleme rješavaju u Sarajevu. Koalicija je prvo raskinula sve odnose sa Sarajevom. Propuštene su godine i nije napravljeno ništa, a to ne može donijeti ništa dobro", kazao je.

"Tko je bio prvi koji je čestitao predsjedniku Milanoviću na pobjedi na izborima? Komšić. Tajna tih odnosa - to treba istražiti!" dodao je.

Navodi da su u BiH na izborima svi dobili. "Bitno je formiranje vlade i vlasti."

Cijelu izjavu ministra Grlić Radmana pogledajte u videoprilogu.

Nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona

Schmidt je u nedjelju iskoristio svoje ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji.

Premijer Andrej Plenković Plenković čestitao Čoviću i pozdravio Schmidtove intervencije: "Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata"

Grlić Radman u ponedjeljak je rekao da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, no on se nije ostvario te je stoga "ostalo na odluci" visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum.

"Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine", rekao je ministar.

Schmidtove izmjene su "prvi korak", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Izbori u Bosni i Hercegovini Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika''

Važnost NATO-a

Služba za Javnu diplomaciju NATO-a pokrenula je promotivnu kampanju "We are NATO" 2017. godine. U kratkom videospotu predstavljenom u ponedjeljak šalju se poruke o "sigurnosti, slobodi, jednakosti i prilikama za buduće generacije" koje taj savez donosi.

Grlić Radman kazao je kako je "važno jačati svijest zašto je Hrvatska članica tog saveza" te što on znači "u ovim prijelomnim trenucima kad štitimo europsku i transatlantsku sigurnost na granicama koje su ugrožene ruskom agresijom na Ukrajinu, što je bez presedana u 21. stoljeću".

Slika nije dostupna Bećirovićev uspjeh pobjeda je volje građana BiH za promjenom: "Prvi put Hrvati su Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva"

Pravobraniteljica Ljubičić rekla je kako je situacija u hrvatskim oružanim snagama po pitanju ravnopravnosti spolova "vrlo slična standardima NATO država".

Ministar Banožić rekao je da mu je čast govoriti o tom savezu pred studentima te odgovarati na njihova pitanja jer bi se dio njih "sutra mogao zainteresirati za dragovoljno služenje vojnog roka" i uključivanje u sastav MORH-a.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju