Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBORI U BIH

Povećava se prednost Komšića i Bećirovića, Dodik se bori, oglasio se i Čović, a Čavara poručio: ''Schmidt je trebao poništiti odluke prethodnika''

Aktualno Galerija +0 Denis Bećirović Galerija 1/1 >>
U Bosni i Hercegovini u nedjelju 2. listopada održani su opći izbori na kojima su građani te zemlje birali vlast za iduće četiri godine.

U Bosni i Hercegovini na nešto više od 5900 biračkih mjesta pravo glasa na ovogodišnjim izborima imalo je nešto više od 3,3 milijuna glasača koji su imali priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

Biralo se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Za te se pozicije natjecalo se nešto više od 7200 kandidata iz 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija kao i 17 neovisnih kandidata.

Izbore je nadzire oko 60.000 promatrača od kojih su oko 50.000 delegirale političke stranke. Regularnost izbora kontroliralo je i nešto manje od 4000 međunarodnih promatrača.

Tijek događaja pratite u nastavku:

1:30 Središnje izborno povjerenstvo (SIP) će nove podatke o rezultatima izbora objaviti u ponedjeljak u jutarnjim satima.

1:27
 Svoju verziju izbornih rezultata iznio je Milorad Dodik kazavši kako je SNSD postigao "maksimalni rezultat".

Bio je ipak oprezan kazavši da je u ovom trenutku on u značajnoj prednosti nad Trivić te da nema razloga za sumnju u konačni ishod.

"Ne mogu ni sam kazati potpuno da je ovo pobjeda. Dovoljno sam ozbiljan da pričekam konačne rezultate", kazao je Dodik dodajući kako računa najmanje 40.000 glasova prednosti.

1:25
Jelena Trivić proglasila je svoju pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske što bi, bude li potvrđeno, bilo veliko iznenađenje jer bi značilo poraz Milorada Dodika, koji krajnje oprezno tvrdi kako se to nije dogodilo.

"Potpuno sam uvjerena u pobjedu. Razlika je na ovom postotku glasova nedostižna", kazala je Trivić u izbornom stožeru Partije demokratskog progresa (PDP) u Banjoj Luci ustvrdivši kako je definitivno pobijedila Dodika.

1:20 U PDP-u su na temelju rezultata nakon prebrojanih 72,3 posto ili 468 tisuća glasova utvrdili kako je Jelena Trivić dobila 236.000 glasova ili 51,2 posto dok je Milorad Dodik dobio 225.000 glasova ili 48,7 posto.

Iako je preostalo za brojanje još oko još 170.000 glasova, zaključili su kako je prednost Trivić takva da je Dodik više ne može prestići.

Proglasivši se novom predsjednicom RS-a, Trivić je odmah najavila i svoj program djelovanja te je obećala kako kako neće biti diskriminacije građana koji žive u RS zbog njihove etničke pripadnosti, ali i da će pratiti politiku koja se vodi u Beogradu.

"Drugi narodi u BiH od mene će uvijek imati ispruženu ruku", kazala je Trivić dodajući kako je spremna na kompromise, ali to očekuje i od drugih.

1:11 U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH (SIP) na ponoćnoj konferenciji za novinstvo nisu imali podatke o rezultatima izborne utrke za predsjednika RS.

Čelnik tog tijela Suad Arnautović iznio je samo djelomične rezultate izbora za Predsjedništvo BiH s prebrojanih nešto manje od 55 posto biračkih mjesta.

Po tim podacima, kandidatkinja za hrvatskog člana državnog vrha Borjana Krišto ima 117.000 ili 51 posto glasova a Željko Komšić 110.000 ili 48,64 posto glasova. No riječ je o preliminarnim podacima koji dolaze iz različitih dijelova BiH i oni ne mogu utjecati na činjenicu da je Komšić pobijedio zahvaljujući priljevu glasova iz dijelova Federacije BiH s bošnjačkom većinom.

Među bošnjačkim kandidatima SDP-ov Denis Bećirović na istom je uzorku imao 162.000 ili 55 posto glasova a Bakir Izetbegović 114.000 glasova, odnosno nepunih 40 posto glasova. Izetbegović je ranije priznao izborni poraz.

Podaci SIP-a potvrdili su pobjedu Željke Cvijanović u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH nad Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

1:02 Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka štetno za državu BiH i pozdravio je intervenciju visokog predstavnika, ali je dodao da njome nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju.

''Mi smo i dalje u situaciji da brojniji narod u Federaciji BH koristeći činjenicu da nije izmijenjen Izborni zakon može izdvojiti 200.000 do 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da su i ovaj put pogriješili zbog budućnosti BiH i našeg europskog puta“, rekao je Čović na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH u nedjelju kasno navečer.

''Imat ćete čovjeka (Komšić) koji neće moći doći tamo gdje žive Hrvati, niti će moći zastupati naše interese što je njegova temeljna uloga“, dodao je Čović, a potvrdio je da je tijekom večeri telefonski razgovarao s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom. Rekao je kako nisu zadovoljni činjenicom da nije izmijenjen Izborni zakon po presudi Ustavnoga suda BiH kojom se inzistira da u vlasti budu predstavnici koje taj narod dominantno izabere.

23:50 
Potpredsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je i predsjednik entiteta Federacije BiH, izjavio je u nedjelju navečer kako je visoki predstavnik Christian Schmidt trebao poništiti sve odluke svojih prethodnika kojima je narušena ravnoporavnost Hrvata u korist Bošnjaka.

23:47 U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvarivši više od 15 posto prednosti na protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

No utrka za predsjednika RS između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna, a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode.

23:45 U HDZ-u BiH su ustvrdili kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitvno legitimni izbor Hrvata u BiH.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara nakon što je postalo jasno da Krišto gubi kazao je kako je ona ipak bila najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH a Komšićevu je pobjedu opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.

Kazao je kako to ipak nije ugrozilo poziciju HDZ-a. "Dobili smo na cijelom prostoru BiH ogromnu potporu", kazao je u Mostaru novinarima Čavara pojašnjavajući kako će partneri HDZ-u za uspostavu vlasti biti svatko onaj tko dobije većinsku potporu među Bošnjacima odnosno Srbima.

23: 40 HDZ sa drugim stranakama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) je prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Ostaje neizvjesno hoće li im partner biti sada vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je lider Bakir Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz u srazu s Denisom Bećirovićem iz SDP-a BiH kojemu je potporu dalo još deset oporbenih stranaka.

Bećirović je pred Izetbegovićem ostvario prednost veću od 15 posto. Čelnik SDA je vidno nervozan oko 23 sata priznao poraz, ali je kazao kako je uvjeren da će njegova stranka biti nezaobilazni faktor pri uspostavi vlasti jer jedina među Bošnjacima ima koalicijski kapacitet.

23:30 Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo dok je HDZ BiH sa svojim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ostao najjača stranka među Hrvatima unatoč tome što je njihova kandidatkinja za Predsjedništvo izgubila izbore.

23:25 Kandidat za člana Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je da je SDA stranka u porastu i da će popraviti rezultat.

"Ja sam svoj rezultat otprilike sačuvao, oni koje me žele, žele me i dalje. Što se tiče SDA, ja sam predsjednik stranke, SDA će popraviti rezultat, ona je daleko najjača stranka u BiH. Hoće li to dovesti do previranja između nekih članova, to ćemo vidjeti. Stranka nije u padu, stranka je u porastu'', kazao je.

''Kako očekivati da pobijedite 11 udruženih stranaka uz koje su stale, javna je tajna, i neke ambasade. Da ih je bilo devet, ja bih dobio. 11 nisam mogao. Tu sam na dispoziciji ljudima u stranci, pa neka analiziraju stvari. Teško je izaći protiv 11 stranaka", kazao je Izetbegović.

22:30 "Rezultat je takav kakav je, no da ne bismo trčali pred rudo treba sačekati. Bilo nam je bitno da kao stranka ostanemo na vlasti na svim nivoima", izjavio je Željko Komšić u sarajevskom središtu Demokratske fronte.

On je istaknuo da se u BiH vodila čudna kampanja te zaključio kako su možda su nekom čudni rezultati te ustvrdio da je "bilo svakakvih varijanti i pretumbacija…"

Komšić je čestitao svim izbornim pobjedncima, a posebnu čestitku uputio je građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

22:15 Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Draganu Čoviću na izbornim rezultatima! HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH.

Plenković je pozdravio intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. 

"U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama", napisao je. Više pročitajte >>OVDJE

22:05 Željko Komšić povećava prednost u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pred kandidatkinjom HNS-a BiH Borjanom Krišto, dok Denis Bećirović vodi ispred čelnika SDA Bakira Izetbegovića, pokazatelji su u nedjelju navečer nakon gotovo 60 posto prebrojanih glasova.

Prema podacima koji su novinarima u nedjelju nešto prije 22 sata postali dostupni u središnjici SDA u Sarajevu, nakon prebrojavanja nešto više od pola milijuna glasačkih listića proistječe kako je Komšić dobio 118 tisuća glasova odnosno 67 posto, a Borjana Krišto nešto više od 50 tisuća glasova odnosno nešto manje od 33 posto.

Za SDP-ova Denisa Bećirovića glasalo je više od 180.000 birača odnosno gotovo 55 posto, a za Izetbegovića 136.000 ili oko 40 posto birača.

U utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH, prema podacima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodi njihova kandidatkinja Željka Cvijanović u čiju je korist izbrojano 200.000 glasova odnosno 58 posto dok Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke ima 130.000 glasova odnosno 38 posto.

Prema istom izvoru, Milorad Dodik u natjecanju za predsjednika Republike Srpske ima 57 posto. a Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 40 posto glasova.

21:53 Muškarac u Novom Šeheru prijetnjom motornom pilom pokušao je utjecati na birače, piše N1.ba.

"U Novom Šeheru je, zbog pokušaja uzimanja slobode odlučivanja birača, slobode lišen D. E., rođen 1994. godine. Spomenuti je muškarac nosio motornu pilu te prijetio građanima 'ako ne glasaju za određenu političku stranku'. Muškarac je priveden na kriminalističku obradu u Policijsku stanicu Maglaj", poručili su iz tamošnjeg MUP-a.

21:40 SNSD tvrdi da Milorad Dodik vodi s 28.232 glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske u odnosu na Jelenu Trivić (21.491). Radi se o podacima s 300 biračkih mjesta.

21:25 SAD i Velika Britanija poduprle su u nedjelju odluku visokog predstavnika za BiH da izmijeni izborni zakon, uz ocjenu kako je bilo krajnje vrijeme da se donesu mjere koje će omogućiti bolje funkcioniranje Federacije BiH i otkloniti mogućnosti blokada kakve su postojale u proteklim godinama.

"Međunarodna zajednica ne može dopustiti da se nefunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine i ne može više vjerovati u prazna obećanja i najave političkih lidera da će ovoga puta pregovarati u dobroj vjeri, praviti smislene kompromise", stoji u izjavi veleposlanstva SAD-a.

21:15 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je kako je odaziv birača sa redovnih biračkih mjesta 50 posto. 

"Želim skrenuti pažnju predsjednicima općinskih/gradskih izbornih komisija da završe svoju obavezu unosa podataka u jedinstveni informacijski sustav, kako o odazivu i zatvaranju bračkih mjesta, tako i o unosu rezultata izbora. Treba se držati propisa i rokova koji su propisani zakonom", istaknuo je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

20:57 Dok se u izbornoj noći čekaju rezultati ovih Općih izbora, novinarima se obratila Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH obratila se novinarima.

"Ono što mi trenutno znamo, a ne znamo sve parametre i pokazatelje da će izlaznost na ovim izborima biti oko 50 posto. Želim se ovom prilikom zahvaliti svim biračima koji su danas iskoristili svoje biračko pravo i koji su na taj način sudjelovali u demokratskim, političkim procesima u BiH, što je važno i što smo pokušali i u kampanji naglasiti, pogotovo, za hrvatski narod", rekla je Filipović.

Prema podacima s terena, dodala je, HDZ i stranke okupljene oko HNS-a BiH će osvojiti premoćnu pobjedu.

20:47 Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Julian Reilly u BiH oglasio se povodom poteza kojim je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona.

"Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Na žalost je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u BiH, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Daytonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost. Njegove današnje odluke treba promatrati u tom svjetlu. Funkcionalne vlasti, na svim razinama, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti. Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euro-atlantskom putu", napisao je veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

20:42 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na svom je Twitter profilu komentirao dosadašnje prebrojane glasove. Napisao je da su u prednosti on i Željka Cvijanović.

20:38 Prema posljednjim informacijama iz izbornog stožera SDA, prema dosad obrađena 12,45 posto glasačkih listića odnosno 102.378 glasova, za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije sa 32.705 glasova, dok je iza njega Bakir Izetbegović (SDA) sa 31.414 glasova, a Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država) na trećem je mjestu sa 2.302 glasa.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u prednosti je Željko Komšić (DF) sa 20.263 glasova, a iza njega je Borjana Krišto sa 15.694 glasova.

20:35 Američko veleposlanstvo u BiH oglasilo se povodom Schmidtove odluke da u izbornoj noći nametne izmjene izbornog zakona.

"Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika da učvrsti stabilnost i poboljša funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH. Ove mjere su bile hitno potrebne.

Odluka Visokog predstavnika rješava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine. Četiri godine nakon izbora 2018. godine, u Federaciji BiH nisu provedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paralizovan. Ovim su građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni. Svi ovi problemi predstavljaju prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH"

20:15 Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene izbornog zakona.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

17:07 Više od 1.100.000 glasača je glasalo do 15 sati, što je ukupno 35% birača. Predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović kazao je kako je to zadovoljavajući broj, piše N1.ba.

17:00 Oko sat vremena kasnilo je glasanje na jednom biračkom mjestu u Sarajevu i to zato što je predsjednik biračkog odbora prespavao otvaranje, piše Klix.ba.

"To mjesto sada uredno radi i ono će se kasnije zatvoriti shodno kašnjenju pri otvaranju", kazala je za Klix predsjednica Općinske izborne komisije Centar Merima Brdarić.

Riječ je, prenose mediji, o čovjeku koji radi noću smjenu pa jutros nije na vrijeme ustao. Probudila ga je policija pokucavši mu na kućnu adresu.

16:30 Na izborima u Bosni i Hercegovini zabilježeno je još incidenta. 

Jedna osoba nasrnula je na predsjednika biračkog odbora u naselju Humi u Mostaru. Slučaj je prijavljen policiji koja je odmah po prijavi izašla na lice mjesta. "Odmah smo reagirali i glasanje na tom mjestu bit će produženo za petnaestak minuta", kazao je predsjednik GIK-a Mario Čuturić za Dnevni Avaz.

Do incidenta je došlo i u Doboju gdje je na jednom od biračkim mjesta promatrač OSCE-a fizički napadnut. Udaren je šakom u glavu.

Promatrači Koalicije "Pod lupom" do 14:30 su uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

16:20 Građani iz Srbije s pravom glasa u Bosni i Hercegovini stižu u velikom broju. Kako javlja RTVBN, mnogi od njih ogorčeni su na stanje u Republici Srpskoj.

15:52 Starijoj osobi pozlilo je nakon glasanja na jednom biračkom mjestu te je preminula na licu mjestu. Iz MUP-a KS su za N1.ba potvrdili da je isto biračko mjesto još uvijek zatvoreno za glasanje.

15:50 Na biračko je mjesto izašao i Elmedin Konaković, šef stranke Narod i Pravda.

15:40 Velike gužve stvorile su se u nedjelju poslijepodne na biračkim mjestima u Sarajevu.

15:29 Prema navodima Dražena J. iz Tuzle, na biračkom popisu zatekao je imena nekih svojih preminulih članova obitelji, donose tamošnji mediji.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

14:40 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je detaljne podatke o izlaznosti na Općim izborima u BiH do 11 sati, piše N1.ba.

Do 11 sati najveću je izlaznost zabilježila općina Istočni Drvar gdje je na izbore izašlo 32,64 posto birača sa pravom glasa. Najniža je izlaznost do 11 sati zabilježena u Usori gdje je građansku dužnost do tada obavilo tek 7,87 posto birača.

14:25 Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, glasovala je s obitelji u Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Banja Luci.

14:15 Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, glasovao je u Osnovnoj Školi Jovana Cvijića u Banja Luci.

14:10 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je stanje u Bosni i Hercegovini gdje se danas održavaju opći izbori rekavši kako će broj Hrvata u toj zemlji pasti na par tisuća.

"Nakon 20 godina pokušaja, pogrešaka i dobrih odnosa s političarima BiH poput Komšića sam shvatio da su prevaranti i da se njima ne može vjerovati", rekao je, među ostalim, Milanović.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

14:00 U Osnovnoj školi Miloš Crnjanski na glasovanje je izašao gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i to u društvu svoje omiljene bake Gospave.

13:26 Predsjednik SNDS-a Milorad Dodik glasao je u Domu kulture u Laktašima.

12:20 Glasala je zajednička kandidatkinja HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Borjana Krišto.

12:19 Glasao je kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Denis Bećirović Denis Bećirović (Foto: Afp)

12:16 Središnje izborno povjerenstvo BiH je kazalo da su primjetili 50 unaprijed označenih listića te da će se vjerojatno izbori u Republici Srpskoj ponovno održati.

Prijavljeno je devet događaja koje su okarakterizirali kao incidentne.

12:10 Do 12 sati odaziv birača je 14 posto, njih 459.989. To je za tri posto više nego 2018. Tada je izlaznost bila 11,41 postoz, javlja Središnje izborno povjerenstvo BiH.

12:09 Još nije otvoreno biračko mjesto u Novom Gradu. Najvjerovatnije će biti odgođeno glasanje, piše N1.ba.

12:05 Pet osoba iz biračkog odbora Hozići je uhićeno zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo izborne prijevare, kazao je glavni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Prijedor Mladen Mitrović.

12:00 Glasao je i Željko Komšić.

11:49 Općinska izborna komisija Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje, doznaje N1.ba.

11:45 Mustafa Arifović, predsjednik Gradske izborne komisije u Zvorniku, potvrdio je za N1 da su na pojedinim biračkim mjestima neki članovi biračkog odbora odustali od izbornog procesa.

11:30 Koalicija Pod Lupom je na konferenciji za novinare napravila kratki osvrt na dešavanja na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini do 10 sati.

"Imali smo problema sa pristupom birača biračkim mjestima, ali je to otklonjeno i proces izbora se prati bez problema. Koalicija Pod lupom se suočila s odustajanjem nekih promatrača, ali je i taj problem otklonjen", rekla je za N1.ba Jelena Tanasković Mićanović iz koalicije Pod lupom.

Ističu da su zabilježili prekršaje izborne šutnje na društvenim mrežama, izvješavanjem medija o aktivnostima političkih subjekata.

Što se tiče incidenta u Novom Gradu u Republici Srpskoj, Tanasković Mićanović je rekla da glasanje na tom biračkom mjestu još nije uspostavljeno te daje policija adekvatno reagirala.

10:25 Visoki predstavnik Christian Schmidt obišao je biračko mjesto u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kako bi se uvjerio da proces ide bez problema, piše N1.ba.

Također, zabilježeno je teško kršenje Izbornog zakona u Novom Gradu u Republici Srpskoj, gdje je glasanje prema posljednjim informacijama zaustavljeno.

Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima. Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja.

10:24 Glasovao je Bakir Izetbegović, kao i njegova supruga.

Pročitajte i ovo Saud Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH UOČI IZBORA Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Dnevnik Nove TV o sigurnosnm prijetnjama: ''Poduzete su sve mjere''

U BiH nitko ne provodi relevantne izlazne ankete, a prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti dostupni nakon 20 sati kada ih po pravilu počinju objavljivati stožeri političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović ZA DNEVNIK NOVE TV Ivana Petrović iz Mostara: "Za Hrvate je najvažnije ono što dolazi nakon općih izbora"

Cjelovitiji podaci očekuju se do ponoći kada bi se trebali oglasiti i iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Rok za objavu konačnih i potvrđenih rezultata je 30 dana nakon održavanja izbora a nakon toga slijedi druga faza izbornog procesa u kojoj se neizravno biraju zastupnici u domovima naroda parlamenta BiH i Federacije BiH kao i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene