Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor se nastavlja

Grčka namjerava oboriti makedonsku tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je rekla da će izaći pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu kako bi obranila svoje stajalište od optužbi iz Makedonije.

Ranije Makedonija je podnijela tužbu protiv Grčke tvrdeći da je Atena ove godine prekršila svoje pravne obveze blokirajući makedonsko članstvo u NATO-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ratnik na konju' Novi spor Grčke i Makedonije: Spomenik Aleksandru - ponos nacije ili provokacija? Slika nije dostupna Spor s Grčkom oko imena Makedonija pristala promijeniti ime?!

Makedonija se nadala pridružiti NATO-u zajedno s Albanijom i Hrvatskom, ali je Grčka blokirala zbog spora oko imena 'Makedonija' koje je i ime sjeverne grčka pokrajine.

Skopje kaže da se na temelju privremenog ugovora koji je 1995. zaključen pod pokroviteljstvom UN-a, Grčka 'obvezala da neće priječiti ulazak Makedonije u NATO', ističe u priopćenju makedonsko ministarstvo vanjskih poslova. Makedonija se zato odlučila obratiti ICJ-u koji je nadležan za međudržavne prijepore kako bi Grčka 'poštovala' taj ugovor. 

>> Grčka sprečavala ulazak Makedonije u NATO

Glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskh poslova Giorgos Koumoutsakos u ponedjeljak je izjavio da je Atena spremna braniti se pred međunarodnim sudom te da ostaje predana naporima UN-a u nalaženju obostrano prihvatljivog rješenje za spor.

'Skopje je to koje je prekršilo Članak 11 sporazuma', ustvrdio je Koumoutsakos u izjavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene