Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba pred ICJ-om

Grčka sprečavala ulazak Makedonije u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonija je u ponedjeljak na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu podigla tužbu protiv Grčke kojoj predbacuje što je spriječila njezini prijam u NATO, službeno je objavilo Skoplje.

Na temelju privremenog ugovora koji je 1995. zaključen pod pokroviteljstvom UN-a, Grčka se 'obvezala da neće priječiti ulazak Makedonije u NATO', ističe u priopćenju makedonsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok

>> Grčka poziva Makedoniju na nove pregovore

Makedonija se zato odlučila obratiti ICJ-u koji je nadležan za međudržavne prijepore, kako bi Grčka 'poštovala' taj ugovor.

Atena je u travnju uložila veto na ulazak Makedonije u NATO, sve dok ta zemlja ne promijeni ime koje bi bilo prihvatljivo i Grčkoj.

Ime Makedonije je od 1991. glavni razlog prijepora između Skoplja i Atene koja se protivi međunarodnom priznanju Makedonije pod tim imenom, smatrajući ga isključivo dijelom svoje povijesne i nacionalne baštine.

Makedonija je 1993. primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

Makedonija od 2005. ima status kandidatkinje za Europsku uniju. 

Ugovor iz 1995. uređuje odnose između Atene i Skoplja dok te dvije zemlje ne pronađu rješenje za svoj spor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene