Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski su poduzetnici lani ostvarili 139,5 posto višu dobit nego godinu ranije, dok je dobit 1.000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla za 71 posto.


Rast dobiti i izvoza hrvatskih poduzeća ohrabruje i potvrđuje dobre trendove o kojima govori Vlada, ocijenili su danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac u izjavama novinarima na dodjeli Fininih nagrada Zlatna bilanca.

Vezani članci Slika nije dostupna SDP o proračunu: 'Prijedlog je udar na najsiromašnije' Slika nije dostupna 'Hrvatska se ubrzano oporavlja, očekujemo još bolje rezultate'

Prema podacima Fine, hrvatski su poduzetnici lani ostvarili čak 139,5 posto višu dobit nego godinu ranije, dok je dobit 1.000 najvećih tvrtki u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla za 71 posto.

Najnoviji podaci Eurostata, pak, pokazuju da Hrvatska se u prvom ovogodišnjem tromjesečju svrstala među tri zemlje Europske unije s najvećim skokom robnog izvoza na godišnjoj razini, uz dvoznamenkaste stope rasta izvoza u ostale zemlje članice i u ostatak svijeta.

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju ukupni hrvatski robni izvoz poskočio 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Više stope rasta ukupnog robnog izvoza zabilježili su samo Cipar, od 54 posto, i Irska, od 18 posto. Pritom je hrvatski robni izvoz u ostale članice Unije poskočio u promatranom razdoblju 17 posto, a višu je stopu rasta zabilježio samo Cipar, od 65 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Zoran Milanović: Hrvatska je uređenija i bolja država nego 2011.

Grčić kaže da su već u prošloj godini bili vidljivi ozbiljni trendovi preokreta u hrvatskom gospodarstvu osobito u malim tvrtkama. Velike se još restrukturiraju kao i javni sektor, ali i tu očekujemo napredak, kaže Grčić. Dodaje da se najveći pomak može zahvaliti povećanju izvoza, paralelno s rastom industrijske proizvodnje.

"Vidjeli ste danas podatke Europske unije o ogromnom, dvoznamenkastom rastu izvoza i u prvom tromjesečju ove godine, što samo svjedoči da su naše procjene o gospodarskom rastu u ovoj godini poprilično opravdane", kaže Grčić. "Čak smo treći po rastu izvoza u EU-a, što zaista ohrabruje i to je dobra vijest", dodaje on.

To je, po njegovu mišljenju, rezultat integracije Hrvatske u EU, kao što su i rast izravnih stranih ulaganja i priljev sredstava iz europskih fondova.

MMF: Hrvatsko gospodarstvo bi trebalo ove godine rasti po prvi put u sedam godina

Ministar financija Boris Lalovac, pak, smatra da bi se rast dobiti poduzeća mogao dijelom pripisati zakonskim odredbama o reinvestiranoj dobiti, čime se više nego prije ostavlja u poduzećima.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine poboljšani su i fiskalni pokazatelji o deficitu i ubiranju PDV-a, kaže Lalovac koji se nada da će se ti trendovi ubrzati za vrijeme turističke sezone.

"Međutim, nemojmo biti u zabludi. Time se ne rješavaju dugoročni strukturni problemi hrvatske ekonomije i vjerojatno će trebati još određeno vrijeme da se ekonomija snažnije oporavi, a državne financije stave pod bolji nadzor", kaže Lalovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju