Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Izvješće o troškovima kampanje iznijele obje strane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici opcija "za" i "protiv" na nadolazećem referendumu o braku objavli su koliko su novca dosad prikupili za kampanju te gdje smatraju da će im biti najveći troškovi.

Na konferenciji za novinare predstavnici kampanje "Građani glasuju protiv" objavili su podatke o dosadašnjim prihodima i rashodima kampanje uoči referenduma o definiciji braka 1. prosinca. Predstavnike inicijative "U ime obitelji" pozvali su da učine isto, a njihov argument da žele zaštititi donatore, nazvali su čistom manipulacijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrana braka istospolnim parovima REFERENDUM O BRAKU: Evo što svjetski mediji kažu o rezultatima referenduma Slika nije dostupna Solidarnost s kolegama Nova TV za slobodu medija

Kampanja je dosad prikupila oko 300.000 kuna u novcu, robama i uslugama. Od toga je 87.000 kuna njihovih vlastitih sredstava, a 44.000 su donacije građana. Jedna od najvećih donacija stigla je iz tvrtke Outdoor Akzent, koji im je dozvolio korištenje njihovih bilboard pozicija, čiju su vrijednost donacje procjenili na između 100 i 200 tisuća kuna.

Procjenjuju kako će do kraja kampanje prikupiti oko pola milijuna kuna, a smatraju kako će najviše sredstava potrošiti na organizaciju koncerta, koji će se u četvrtak održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Istaknuli su i kako anonimno doniran novac ne prikupljaju, već takve donacije prosljeđuju u bovrotvorne svrhe.

Troškovi inicijative "U ime obitelji"

Konferenciju za medije održala je i inicijativa "U ime obitelji" te su predočili svoje troškove. Iz inicijative tvrde kako su već prvo izvješće objavili 16.lipnja, a dotad su bili prikupili 164.659 kuna. Do danas su ukupno skupili 231.654 kune, od kojih su 30 posto su uplatile pravne, a 70 posto fizičke osobe.

Smatraju da druge građanske udruge, Vlada i mediji, provode antikampanju protiv njih.

Željka Markić kaže da neće objavljivati identitete donatora, kako bi ih zaštitili od napada i uvreda, jer mnoge osobe koje su se javno izjasnile "za" su javno napadnute. Kao primjer je navela Blanku Vlašić.

Dosad su za kampanju potrošili 75.000 kuna na letke i plakate, a jumbo plakati su financirani od strane volontera, kaže Markić.

Po preporuci DIP-a, kažu u inicijativi, 24 sata prije referenduma podnijet će izvješće o troškovima, ali opet bez imena donatora.

U ime obitelji

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

>> UŽIVO od 11 sati na Dnevnik.hr: Debata o referendumu o braku

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene