Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solidarnost s kolegama

Nova TV za slobodu medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz inicijative 'U ime obitelji' u subotu navečer je stiglo priopćenje u kojem obavještavaju kako su uskratili akreditacije javnoj televiziji i pojedinim portalima i tiskanim medijima.

Na tu odluku koja direktno utječe na slobodu medija reagirala je i Nova TV. 'Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće u referendumskoj noći izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji', rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ograničena sloboda medija 'U ime obitelji' pozvali na pressicu, ne i u stožer Slika nije dostupna Rezultati nakon 100% obrađenih glasova REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV

Odluku inicijative 'U ime obitelji' oštro je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo. Ova vrsta diskriminacije novinara, kako smatra HND, dosad je kod nas nezabilježena, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. Ukoliko ostanu pri svojoj odluci odluci, HND poziva sve redakcije na solidarni bojkot ove građanske inicijative.

Bojkotu se pridružila i Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) koja smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi te da se radi o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH).

Hrvatsko Vijeće za medije također osuđuje ovaj postupak inicijative 'U ime obitelji' nazivajući ga u medijskom prostoru dosad neviđenim, presedanski postupkom inicijative koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate.

'Građansku inicijativu pozivamo da upravo u ime demokracije na koju se pozivaju povuku svoju odluku i dozvole novinarima da rade svoj posao . Nevjerojatno ja da se 2013 te,u zemlji članici Europske Unije , zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje', stoji u priopćenju koje je u ime Vijeća potpisala Sanja Mikleušević Pavić.

Pratite temu: Referendum o braku

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene