Iz inicijative 'U ime obitelji' u subotu navečer je stiglo priopćenje u kojem obavještavaju kako su uskratili akreditacije javnoj televiziji i pojedinim portalima i tiskanim medijima.


Na tu odluku koja direktno utječe na slobodu medija reagirala je i Nova TV. 'Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće u referendumskoj noći izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji', rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV.

Vezani članci Slika nije dostupna "U inicijativi 'U ime obitelji' ne razumiju da je sloboda medija osnova demokracije" Slika nije dostupna REZULTATI REFERENDUMA O BRAKU 65,87% ZA, 33,51% PROTIV

Odluku inicijative 'U ime obitelji' oštro je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo. Ova vrsta diskriminacije novinara, kako smatra HND, dosad je kod nas nezabilježena, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. Ukoliko ostanu pri svojoj odluci odluci, HND poziva sve redakcije na solidarni bojkot ove građanske inicijative.

Bojkotu se pridružila i Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) koja smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi te da se radi o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH).

Hrvatsko Vijeće za medije također osuđuje ovaj postupak inicijative 'U ime obitelji' nazivajući ga u medijskom prostoru dosad neviđenim, presedanski postupkom inicijative koja je dijelu medija uskratila akreditacije i mogućnost izvještavanja i praćenja iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate.

'Građansku inicijativu pozivamo da upravo u ime demokracije na koju se pozivaju povuku svoju odluku i dozvole novinarima da rade svoj posao . Nevjerojatno ja da se 2013 te,u zemlji članici Europske Unije , zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje', stoji u priopćenju koje je u ime Vijeća potpisala Sanja Mikleušević Pavić.

Pratite temu: Referendum o braku

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook