Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gradsko vijeće Rijeke o zbrinjavanju otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječko Gradsko vijeće utvrdilo je da komunalno društvo Čistoća ima sve potrebne dozvole za uporabu objekata za zbrinjavanje otpada na odlagalištima Marišćina i Viševica.

Riječko Gradsko vijeće danas je utvrdilo da komunalno društvo Čistoća ima sve potrebne dozvole za uporabu objekata za zbrinjavanje otpada na odlagalištima Marišćina i Viševica i dozvole za obavljanje djelatnosti te je naložilo da se proširi program ispitivanja kvalitete zraka na Marišćini.

Zaključcima, usvojenim većinom glasova, Čistoća i tvrtka za gospodarenje otpadom Ekoplus zaduženi su da s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo sklope ugovor o proširenom programu ispitivanja kvalitete zraka na području Marišćine i kvalitete vode izvorišta Pod Jelšun i Cerovica, iako sva dosadašnja ispitivanja ne ukazuju na prekoračenje koncentracija ispitivanih parametara koji bi ugrožavali zdravlje stanovništva.

Osim toga, Gradsko vijeće zadužilo je Čistoću da pojača aktivnosti na primarnoj selekciji otpada. Vijećnike je o obradi i zbrinjavanju otpada izvijestio gradonačelnik Vojko Obersnel. Njegovo je izvješće također usvojeno većinom od 19 glasova, dok je devet vijećnika glasalo protiv.

Pročitajte i ovo Ilustracija 100 tisuća tona otpada Potpisan ugovor o sanaciji varaždinskog rugla: "Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo" Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani?

>> 'Kraj Varaždina se nalazi možda najveća ekološka bomba u ovom dijelu Europe'

U izvješću se navodi da se, zbog popunjenosti i sanacije odlagališta Viševac, od zatvaranja Viševca do dobivanja uporabne dozvole za prve tri odlagališne kazete budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom na Marišćini, od siječnja do 17. rujna ove godine, otpad zbrinjavao baliranjem i privremenim skladištenjem, najprije na Viševcu, potom na Marišćini.

Sav balirani otpad s Marišćine i Viševca privremeno će se odložiti u tri izgrađene kazete na Marišćini, dovoljne za odlaganje otpada dvije do tri godine, do kada se očekuje i početak rada županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Kad krajem 2013. bude gotovo postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, otpad će se obraditi i trajno odložiti na uređeno odlagalište tj. kazete 4 i 5.

Obersnel je rekao da je svima stalo do zdravlja građana, a da će problem neugodnih mirisa iz bala biti otklonjen odlaganjem baliranog, ali i novog otpada u kazete s vodonepropusnom zaštitom. Pozvao je sve da se suzdrže od objavljivanja neprovjerenih podataka o onečišćenjima, koji mogu uznemiriti građane.

>> Zmajlović: Moguće je uvođenje naknada za odlaganje otpada

Vijećnik Nikola Ivaniš (PGS) je u raspravi ocijenio da je Viševac u stvari premješten na Marišćinu, da su kazete u stvari rupe u zemlji pokrivene folijom te da je riječ o ekocidu. Ivaniš je rekao da taj županijski centar neće biti izgrađen do kraja 2014., kako se planira, te da je nužna generalna revizija zbrinjavanja otpada u županiji.

Hrvoje Burić (HDZ) je ustvrdio da je gradska uprava nenamjenski potrošila 24 milijuna kuna pozajmice od Čistoća za završetak kompleksa bazena te da bi to trebalo istražiti. Burić smatra da je o Marišćini odlučivala politika, a ne struka, budući da je Marišćina dijelom na vodozaštitnom području. Obersnel mu je odgovorio da je novac Čistoće bio namijenjen za sanaciju Viševca te da se ta sanacija ipak provodi bez problema.

S predloženim zaključcima nije se složio ni Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ocijenivši da se iz njih ne vidi tko je odgovoran za, kako je rekao, debakl zbrinjavanja otpada. Smatra da će se otpad zbrinjavati primitivnim zakopavanjem u kazete te da nije jasno koliko će koštati ponovno otkopavanje i obrada.

>> Varkomu pruduljeno zbrinjavanje otpada u Brezju

Mirna Međimorec iz Kriznog eko stožera pri Ogranku Eko Kvarnera - Halubje naglasila je da sa selektiranjem otpada treba početi što prije, da treba razlikovati otpad, koji je sirovina, i smeće, koje se odlaže na Marišćini, dok je načelnik Općine Viškovo, u kojoj se nalaze Marišćina i Viševac, Goran Petrc upozorio da građani više nemaju strpljenja ni povjerenja te da je stanje vrlo ozbiljno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene