Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se troši naš novac

Bandić o tome ni ne razmišlja: Bjelovarčani vide koliko košta gradonačelnikov auto, koga je častio ručkom, gdje je spavao...

Što se plaća našim novcem? (Foto: Dnevnik.hr)
Što se plaća našim novcem? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš(Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš(Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Što se plaća našim novcem? (Foto: Dnevnik.hr) Što se plaća našim novcem? (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andro Krstulović Opara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatski građani ne znaju kako lokalni čelnici troše njihov novac. Prema Institutu za financije, prosječna ocjena proračunske transparentnosti županija, gradova i općina na ljestvici od jedan do pet je malo jača trojka.

Taj prosjek sigurno će popraviti Bjelovar čiji građani do u lipu putem aplikacije mogu pratiti kako se troši njihov novac. Uključujući i hotele u kojima spava gradonačelnik Damir Hrebak kad je na službenom putu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas Stravična nesreća kod Bjelovara: Muškarac (30) traktorom pregazio dijete Osoba s invaliditetom dobila kaznu Šef Udruge rezigniran Šok za osobe s invaliditetom: "Počeli su nam naplaćivati kazne"; Nakon našeg upita u Gradu razmišljaju o promjenama

Bjelovarski gradonačelnik želi tako vratiti povjerenje u politiku i političare, no pita li se njegove kolege po Hrvatskoj - taj obrazac ponašanja ne kane uvoditi.

Koliko stoji popravak gradonačelnikova automobila, koga je častio ručkom, gdje je spavao... Bjelovarčani od ponedjeljka to mogu provjeriti putem aplikacije o transparentosti proračuna. Zagrepčani o tome mogu samo sanjati.

"Trebali bi mi vidjeti šta se događa i tako jer stvarno je već previše toga lošeg", smatra Jasmina iz Zagreba.

"Volio bih pratiti i zanima me kud koja kuna ide", dodaje njezin sugrađanin Matej, a Đurđa se pita: "Bilo bi bolje da je sve tranparentno, jel tak?"

No gradonačelnik Zagreba Milan Bandić za sad ne razmišlja u tom smjeru. Ističe da je proračun javno objavljen na internetskim stranicama Grada te da Uprava radi transparentno.

"Ja sam prisegao da poštujem zakon, a ne da gledam šta rade ljudi u Varaždinu ili Čakovcu ili Splitu, uz dužno poštovanje prema kolegama. Mi smo dobili četiri puta nagradu za najtransparentniji proračun u Republici Hrvatskoj. I to je to!", odgovorio je na želje svojih sugrađana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Građani drugih gradova bi aplikaciju

Transparentnost proračuna mjeri Institut za javne financije. Novi podaci trebali bi izaći za mjesec i pol dana. Prema posljednjoj objavljenoj publikaciji - prosječna proračunska transparentost svih županija, gradova i općina - od mogućih 5 iznosi tek 3,52.

Zato bi i Osječani rado aplikaciju. Dok iz Grada poručuju kako uvid u detalje proračunskih prihoda i rashoda mogu pratiti na internetskoj stranici "Čist račun", Osječani bi više.

"Svakome bi to trebalo ne samo Osijeku. Tako bi se bolje moglo živjeti onda i znate gdje novac ide", smatra Siniša iz Osijeka.

Istog mišljenja su i u Rijeci. "Dobro bi došlo svakom gradu pa i Rijeci naravno", poručuje Vlado iz Rijeke. "Vjerojatno bi građani bili sretniji da točno znaju na što se novci troše", dodaje Riječanin Damir.

Gradonačelnik Vojko Obersnel u utorak je bez izjava, no njegov pročelnik pojašnjava... "Stotinjak skupova različitih podataka već su sada dostupni na internet portalu. Međutim, projekt ovog tipa za sada Rijeka nije planirala u nekoj bliskoj budućnosti", kazao je Željko Jukić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Rijeka.

Split planira, ali ne tako skoro... Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručuje da će se susresti s gradonačelnikom Bjelovara kroz par tjedana.

Iz Zadra, pak, poručuju kako ne skrivaju ništa te da su spremni pratiti moderne trendove transparentnosti. "Onoga trenutka kad to postane jedna praksa i kad zaživi, Grad Zadar je taj koji će se sigurno priključiti", poručuje Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra.

A možda da tu praksu pokrene država?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene