Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barometar hrvatskog društva

Građani najviše vjeruju vojsci, a najmanje političkim strankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljeni su rezultati istraživanja 'Pilarov barometar hrvatskoga društva 2016.'

Istraživanje 'Pilarov barometar hrvatskoga društva 2016.' pokazuje, između ostalog, kako građani ocjenjuju stanje u društvu, koliko je njihovo povjerenje u institucije, koliko je zadovoljstvo različitim aspektima života, kako se javnost opredjeljuje prema aktualnim pitanjima…

Kada je riječ o tome kako ocjenjuju opću situaciju u društvu, gotovo 50 % ispitanika smatra da je ono uglavnom loše. Niti ne očekuju da će situacija biti nešto bolje. Da će situacija u društvu ostati uglavnom ista, smatra 39,1%, da će se pogoršati 30,9 %, a da će se poboljšati 21%.

Najviše povjerenja građani imaju u vojsku, školstvo i zdravstvo. Na četvrtom mjestu po povjerenju je Crkva. Građani najmanje vjeruju političkim strankama, Vladi i Saboru.

Među temama koje su ispitane nalaze se i slobodne aktivnosti te je moguće primijetiti kako građani slobodno vrijeme najviše provode gledajući televiziu, a najmanje posjećivanjem izložbi, kazališta i koncerata.

Istraživanje je proveo Institut Pilar terenskom usmenom anketom u razdoblju od travnja do svibnja 2016. na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoljetnog stanovništva kojim je obuhvaćeno 750 osoba na 143 lokacije.

'Stanje hrvatske nacije je bolje nego bi to mogli zaključiti kada se gleda u vijestima i po onome što govore naši političari. Hrvatsko društvo nije podijeljeno društvo, mi nemamo ljude podijeljene na lijepe i desne opcije, nego većina ljudi misli da zauzima politički centralnu opciju', pojasnila je dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan, znanstvena suradnica Instituta Ivo Pilar

Detaljnije rezultate istraživanja možete pogledati na stranici Pilarov barometar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene