Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila je jučer pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda usredotočivši se na ciljeve održivog razvitka postavljene u Agendi 2030, usvojenoj prošle godine.


Govor u Općoj skupštini UN-a započela je riječima šestogodišnjeg Lovre koje je upisao u Knjigu ideja u Uredu predsjednice – želimo budućnost u kojoj svi rade, sretni su i vole se.

Vezani članci Migrant pronađen u otpadu u Španjolskoj - 1 U Španjolskoj migrant pronađen u vreći s otrovnim otpadom, policajac koji ga je pronašao mislio da je mrtav Migranti, ilustracija Dvojica migranata pobjegla iz tranzitnog centra u Tovarniku, pokrenut disciplinski postupak protiv policijskog službenika

"To je jednostavna, no i vrlo moćna želja koju svi svjetski vođe, ako žele promijeniti svijet, moraju poslušati. Te jednostavne istine među kojima su i pravo na sretan život i slobodu izbora ujedno su univerzalni pokretači za bolji život i cilj Agende 2030", istaknula je Grabar Kitarović. Dodala je da je cilj osnažiti mlade ljude i dati im prigodu da budu katalizatori promjene i napretka.

"Puno je posla pred nama"

Govor je zaključila porukom djeci rekavši: Vaši su glasovi vodilja i obveza svih nas.

"Puno je posla pred nama, a moramo početi s vraćanjem povjerenja u Vlade i međunarodne organizacije, prigrliti naše zajedničke vrijednosti sa snagom, hrabrošću i istinskim uvjerenjem, stavljajući toleranciju na sam početak svega", rekla je hrvatska predsjednica.

Govoreći o migrantima rekla je kako se Hrvatska skrbi za ljude koji u njoj zatraže azil i čija djeca već uče hrvatski i kreću u škole.

"Ne smijemo djelovati samo kad nas dirnu slike sirijskih dječaka Aylana ili Omrana, pravih simbola svijeta koji je otišao u strahovito pogrešnom smjeru. Moramo okončati politiku dvostrukih standarda i licemjeran pristup tragediji koja se događa u ovom trenutku", rekla je Grabar-Kitarović

Rodna jednakost

Dodala je da taj pogrešan smjer dovodi do naraštaja mladih ljudi koji su razočarani i obeshrabreni, bježe od sukoba i nasilja te su lak plijen za sve vrste manipulacije, radikalizma i terorizma.

Grabar-Kitarović posebno je istaknula važnost rodne jednakosti napomenuvši kako Hrvatska ove godine predsjeda partnerstvom za jednake budućnosti čiji se sastanak održava u četvrtak u New Yorku.

Govorila je i o drugim izazovima s kojima se svijet suočava poput klimatskih promjena i nuklearnog oružja.

Istaknula je i kandidaturu Hrvatske za Vijeće za ljudska prava UN-a iduće godine. (Hina)