Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nastavi niz, mogla bi se zvati igra pogađanja svih koji su u susjednu Bosnu i Hercegovinu pobjegli izbjegavajući zatvorsku kaznu, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, poput Branimira Glavaša, Ognjena Šimića i Dražena Golemovića.


Još koji dan i tome bi se trebalo stati na kraj, jer Ministarstvo pravosuđa sa susjedima radi na Sporazumu koji bi trebao biti potpisan. Osuđenici s dvojnim državljanstvom znali su kako izbjeći zatvor, a zahvaljujući tome, u susjednoj BiH do jučer se skrivao Blažo Petrović.

Vezani članci Dragan Čović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Čović: "Jedino Hrvati žele BiH, a separatizam i unitarizam vode njezinu nestanku" Potres kod Banja Luke Potres jačine 2,4 po Richteru zabilježen kod Banja Luke: "Dobro se zatreslo"

>> Usuglašen sporazum o izvršenju zatvorskih kazni

Ognjen Šimić, riječki liječnik osuđen zbog primanja mita, isto je tako utočište našao u susjednoj BiH, odnosno Sarajevu. Branimir Glavaš tamo je pobjegao zbog ratnog zločina, a Dražen Golemović prvooptuženi je u predmetu ipsilon. U Hrvatskoj se pak, od progona susjedne BiH krije Ante Jelavić. Kako bi tome stale na kraj susjedne države već sljedeći tjedan, očekuje se, potpisat će Sporazum o izvršavanju pravomoćnih kazni.

Glavaš ipak nedodirljiv

To znači ako je nekome pravomoćno izrečena kazna u Hrvatskoj, ne može se sakriti u Bosnu i Hercegovinu nego će tamo trebati izvršavati tu kaznu. Osuđena osoba prije je za odsluženje kazne u svojoj drugoj državi trebala davati suglasnost, što su svi odbijali. Sa Sporazumom o izvršavanju pravomoćnih kazni, zemlje jugoistočne Europe dogovaraju i potpisivanje Sporazuma o izručenju koji bi trebao biti na snazi nakon promjene Ustava.

'U početku ti sporazumi odnosit će se na izručivanje na djela korupcije i organiziranog kriminala. U tom slučaju ne radi se o pravomoćnim presudama, nego samo osobe koje su optužene, već je to dovoljno da dođe do izručenja', pojasnio je ministar Šimonović. No, izručenje se neće odnositi i na one osuđene za ratni zločin jer i dalje predstavlja osjetljivo političko pitanje, što znači da Branimir Glavaš, čini se, može mirno spavati.