Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Kaštela, Plovanije i Požana od petka do danas u podne u Republiku Hrvatsku ušlo je ukupno 88.069 gostiju, od toga 76.755 inozemnih turista, izvijestila je Policijska uprava istarska.


U istom razdoblju Hrvatsku je preko tih graničnih prijelaza napustilo 105.946 putnika, od toga 94.290 stranih gostiju. Najveći broj putnika u Istru je ušlo u petak, i to oko 43 tisuće gostiju. Tijekom dana na Istarskom ipsilonu kolona vozila prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija iznosila je oko tri kilometra dok je kolona vozila kod tunela Učka iznosila oko kilometar i pol.

Vezani članci Gužve u Dubrovniku - 5 Kako do rješenja problema koji muči jednu od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija: Gužve u povijesnoj jezgri prate se i - aplikacijama Spašavanje turista "Turistička sezona je počela": HGSS-ovci objavili detalje spašavanja na planinarskoj stazi kod Makarske

Nesreća otežava promet na A1 prema Zagrebu

Zbog prometne nesreće na 141. km autoceste A1, u tunelu Brezik, između izlaza Otočac i Perušić u smjeru Zagreba, vozi se otežano, jednim trakom, izvijestio je Hrvatski auto-klub. Pojačan je promet na glavnim cestovnim pravcima i vozi se uz povoljne vremenske uvjete.

Na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija vozi se u koloni dugoj oko 2,5 km. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, na naplati Trakošćan u smjeru graničnog prijelaza Macelj, kolona vozila duga je oko 1 km. Na naplati Lučko na izlazu s autoceste A1, u smjeru Zagreba, nema čekanja. Zastoji su mogući na dionicama gdje su radovi kao i u blizini turističkih mjesta na obali.

Pojačan je izlaz osobnih vozila na graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija, Rupa i Pasjak, a u oba smjera na Maclju. Ulazak osobnih vozila pojačan je na GP-ima Slavonski Brod i Stara Gradiška, uz stajanje od oko 45 minuta.

Makarska rivijera u posezoni s više od 26.000 gostiju

Prvi rujanski vikend na Makarskom primorju u znaku je prve rujanske smjene gostiju sa znatno brojnijim odlaskom od dolaska turista. Na državnoj cesti D8 danas nema većih gužvi u prometu, a vozi se u kraćim isprekidanim kolonama bez zastoja i ograničenja. Isto je i na putnim pravcima Makarska - Vrgorac i na cesti Dušci-Šestanovac do autoceste.

Trajekt na liniji Makarska-Sumartin plovi još danas prema sezonskom plovidbenom redu i na ukrcaj se ne čeka kao ni na liniji Drvenik-Sučuraj na otoku Hvaru. Na makarskom autobusnom kolodvoru manje su gužve u odlasku putnika na linijama prema udaljenijim odredištima za koja se traži 'karta više'.

Inače, prema informacijama hotelijera koji ugošćuju više od 12.000 gostiju i posezonsko poslovanje nastavljaju s cijenama nižim od 10 do 15 posto u odnosu na špicu ljeta te s uglavnom popunjenim smještajnim kapacitetima, jao i informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje na Makarskom primorju nastavlja više od 26.000 gostiju većim dijelom stranih.

Makarska, prema riječima direktora Turističkog ureda Davora Glavine, zaključila je osmomjesečno poslovanje sa 107.095 turističkih dolazaka i 727.684 ostvarenih noćenja. U odnosu na prošlu godinu dolazaka gostiju bilo je 13 posto više, a ostvarenih je noćenja 11 posto više nego u prvih osam prošlogodišnjih mjeseci, dodao je Glavina.

U hotelima Makarska koji također nastavljaju posezonsko poslovanja s uglavnom popunjenim smještajnim kapacitetima, kazao je jutros novinarima direktor Joško Lelas, također su zadovoljni osmomjesečnim učinkom. U tri hotelske kuće Hotela Makarska ostvareno je 157.376 turističkih noćenja što je ravno planu hotelijera. Posebice kvalitetno poslovanje imao je hotel Meteor u kojemu je do konca kolovoza realizirano 67.446 noćenja, dodao je Lelas te najavio vrlo kvalitetno poslovanje hotela u nastavku posezone. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju