Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ODLUKE SUDA

Šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o smanjivanju ovlasti: "Bilo bi loše da Povjerenstvo kao neovisno tijelo nestane. Borit ćemo se"

Aktualno Galerija Nataša Novaković - 5 Nataša Novaković - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Novaković - 2 Nataša Novaković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Novaković - 4 Nataša Novaković - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Novaković - 3 Nataša Novaković - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nataša Novaković - 1 Galerija 1/5 >>
Šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković otkriva što će raditi Povjerenstvo nakon odluke Visokog upravnog suda.

Ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mogle bi se drastično smanjiti. Naime, Visoki upravni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je ukinuo odluku Povjerenstva u slučaju Milana Bandića. U toj odluci Povjerenstvo je utvrdilo da je Bandić povrijedio načelo časnog i odgovornog obnašanja dužnosti jer je od odvjetničkog društva Hanžeković primio 15 milijuna kuna za jamčevinu.

Pročitajte i ovo Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa najavila veliku novost Šefica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: "Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate" Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Imali radni sastanak Šefica Povjerenstva o slučaju Frke Petešića: "Pratimo što se događa i koje informacije izlaze"

Prema tom kriteriju padaju i mnoge druge odluke Povjerenstva, poput one u slučaju premijera Andreja Plenkovića i puta u Helsinki, Martine Dalić i Zdravka Marića u aferi Borg ili Tomislava Karamarka u aferi konzultantica. Što ta odluka znači za budući rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, objasnila je šefica Povjerenstva Nataša Novaković. 

"Visoki upravni sud je svojom zadnjom odlukom osporio mogućnost Povjerenstva da propituje odluke koje se temelje na povredi načela i u ovom trenutku Povjerenstvo to ne može raditi. Povjerenstvo ipak neće zatvoriti slučajeve. Povjerenstvo je odlučilo da će uložiti pravni lijek, obratit ćemo se DORH-u. Ovako još uvijek postoji mogućnost i nekakav pravni lijek koji možemo iskoristiti i mi ćemo to učiniti", kazala je.

Na pitanje može li se nakon ovoga Povjerenstvo baviti bilo kakvim sukobom interesa političara, odgovara: "Pa to je zanimljivo pitanje. Visoki upravni sud smatra da mi ne možemo voditi postupke zbog  povrede načela, jer nema sankcija, isto tako i za sukob interesa nema sankcija, što bi onda značilo da ne možemo voditi postupke za sukob interesa", ističe. 

Na pitanje s čim će se onda baviti Povjerenstvo, odgovara: "Mi smo preventivno tijelo. Ono što ostaju su imovinske kartice i ostale povrede zakona", napomenula je.

"Velika uloga Povjerenstva je u prevenciji, upravo u onome što mu se sada osporava. Povjerenstvo neće odustati. Ovo nije pitanje mene, već institucije koja osam godina radi ovaj posao. Bilo bi loše da Povjerenstvo kao neovisno tijelo nestane. Borit ćemo se. Ne napuštam ovo mjesto", istaknula je. 

Slučaj Tomislava Karamarka

Isti sud donio je dvije različite presude. Jednu protiv i jednu za Povjerenstvo. "Sud se u zadnjoj presudi poziva na presudu Ustavnog suda, a nakon toga je donesena drugačija odluka", izjavila je. 

Komentirala je i slučaj Tomislava Karamarka. "Njegov predmet je na Upravnom sudu. On se ne zaustavlja, njegov je slučaj na sudu". 

Kaže da u zadnje vrijeme na Povjerenstvo nije bilo pritisaka. "U zadnje vrijeme zbog korone interes javnosti je na marginama. Nije bilo ni potrebe da se na nas vrši pritisak", izjavila je zaključno. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene