Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV Miroslav Šimić

Pronašli 'krivca' za nedolazak na sjednicu: ''Zastupnici Mosta tu nemaju apsolutno nikakve odgovornosti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se već prvi dan nisu pojavili na radnom mjestu, tj. na sjednici Odbora za zakonodavstvo, članovi Mosta našli su 'krivca'. Gost Dnevnika Nove TV bio je Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

G. Šimić, kako ste mogli ne doći na raspravu o vašim važnim zakonskim prijedlozima na sjednici Saborskog odbora? Toliko ste inzistirali na tim uvjetima i onda ne dođete na sjednicu...

Pročitajte i ovo Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa" Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

'Mi bi vrlo rado došli da smo bili pozvani. Nažalost, nismo bili pozvani na sjednice tih Odbora. Ja sam konkretno, bio i jedan od predstavnika predlagača, koji je, po svemu sudeći, trebao biti na sjednici u 9 sati'.

A kako je gospodin Ivan Kovačić znao, i on je došao, a vi ostali niste došli? Na samom početku ste si zabili takav politički autogol...

'Ne mogu se složiti s Vama. Što se tiče gospodina Kovačića, on je član Odbora za zakonodavstvo i on je došao kao član Odbora. postoji razlika između člana Odbora i predstavnika predlagača, što smo bili mi. Dakle, da bi znali da se neka sjednica održava, netko vas na tu sjednicu mora pozvati. Njega su kao člana Odbora pozvali, međutim, propustom administracije nije se zvalo predstavnika predlagatelja i nitko od mosta tu nije mogao doći'.

Uvijek je administracija kriva... Ali to su vaši zakoni, trebali ste se raspitati kada se to danas raspravlja i trebali ste biti prvi, trebali ste to braniti kad vam je toliko stalo do tih zakona. Svi novinari danas komentiraju - to je vaš veliki politički propust na samom početku, drugi dan zasjedanja ovog saziva Sabora...

'Ja mislim da komentiraju u nedostatku informacija. Mislim da se ne dolazi ni na kakav sastanak, ni na kakav Odbor ako ne dobijete poziv. Ne može se očekivati da mi znamo kad će se koji Odbor sastati'.

Pa onda se raspita...

'Za što da se raspitamo?'

Kad su sjednice Odbora.

'Vi očekujete poziv na Odbor. kao što smo npr. danas, dobili pozive na Odbore koji se sutra održavaju. Ta Odbore koji su danas bili održani nažalost nismo dobili pozive i naravno da je nama žao što se to tako dogodilo. Međutim, zastupnici Mosta tu nemaju apsolutno nikakve odgovornosti. Jednako tako nećemo moći dolaziti ni na druge odbore kad nas na njih ne pozovu, jer ne možemo za njih znati. To je sustav koji funkcionira već godinama, funkcionira na način da se ljude zove na Odbore i prirodno je da mi očekujemo da nas se pozove'.

Dobro, ali ćete morati paziti, budući da su to bili prioritetni vaši zakoni. Vi ste zapravo s ovim Zakonom o financiranju političkih stranaka htjeli smanjiti sredstva, a zapravo apsurdno je - što će proračun više rasti i sredstva u proračunu za političke stranke bit će veća.

'Ako mogu i to objasniti. Do sada su sredstva za financiranje političkih stranaka bila vezana za proračunske rashode. Znači, što država više troši stranke više novaca dobiju. Ovom promjenom smo napravili to da su sredstva vezana za proračunske prihode. Znači, što država više prihoduje i gospodarstvo više raste, stranke će više imati. I to mislimo da je potpuno prirodno, da stranke u tom slučaju mogu više imati. Međutim, ovom promjenom, to moram naglasiti, u odnosu na dosadašnji Zakon, u ovoj godini stranke će dobiti 6 milijuna kuna manje'.

Očekujemo li u srijedu rasopravu o povjerenju Andreju Plenkoviću ili će to možda biti već sutra poslijepodne?

'Ja očekujem da će biti srijeda, ali u ovom trenutku, zbog saborskih obaveza, nisam dio glavnog pregovaračkog tima. Ne mogu vam dati točan odgovor na to. To je moja procjena da će to biti u srijedu'.

U srijedu dobivamo novu Vladu?

'Vjerujem da će biti tako, ali neke druge kolege su pozvanije da odgovore na to pitanje'.

Hoće li Andrej Plenković sutra vama (Mostu) predočiti ministre iz redova HDZ-a?

'Konzultacije su trajale i danas i kolege koji su angažirani u glavnom pregovaračkom timu vjerojatno znaju već danas za nekakva imena. Sutra će vjerojatno znati za ostatak. Tako da pretpostavljam da će to biti dinamika'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene