Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić bio je gost Dnevnika Nove TV.


Gospodine Crniću, čuli smo - Milanu Bandiću je jedinom odbijena jamčevina. Što to znači?

Sud kad određuje jamčevinu, uzima težinu kaznenog djela, osobne okolnosti i imovinske prilike pritvorenika u obzir. Međutim, čini se da je praksa koja je dosta malena, ali možda znakovita, išla putem da se računa bi jamčevina trebala biti otprilike onoliko koliko se stavlja na teret da je počinjena šteta. Je li to baš do kraja zakonito i pravilo, to će sudovi procijeniti.

Prema izjavi jednog od odvjetnika, Bandiću je odbijena jamčevina zbog premale ponuđene svote. Kako je to moguće?

To je moguće jer sudac istrage je taj koji procjenjuje je li ponuđena jamčevina dovoljna, uzimajući u obzir navedene okolnosti. Na sucu istrage je strašno veliki teret, da on procijeni hoće li se time pokriti ono što se želi pokriti, a to je da optuženik neće nikuda otići, utjecati na svjedoke ili bilo što učiniti što bi utjecalo na daljnji tok.

NIJE DOVOLJNO 5,5 MIL. KN Bandić ponudio premalo za izlazak iz Remetinca

Kad govorimo o jamčevini, javnost stječe dojam da se novcem može kupiti obrana sa slobode. Trebaju li po vašem mišljenju i tu postojati neka ograničenja?

Tu postoje ograničenja utoliko što je sudac istrage taj koji procjenjuje treba li se dati jamčevina da bi se nekoga pustilo da se brani sa slobode ili ne. Ako on to procijeni, on će kazati: „Ne, nikakva jamčevina, izvoli ti ostati u istražnom zatvoru“.

A tko jamči da ostali okrivljenici neće utjecati na svjedoke?

Nema takvog jamstva, u smislu da bi postojalo tako nešto, međutim sigurno je da se nitko od njih neće izložiti opasnosti da pokuša utjecati na druge svjedoke. Ako pokuša, budite sigurni da će se za to saznati, a onda se vraća tamo odakle je jedva izašao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Pavo Kostopeč Kostopeč: ''Mislav Herman zbog suradnje s Milanom Bandićem ne bi trebao voditi gradski HDZ'' Provjereno: Milan Bandić - 3 Nakon smrti Milana Bandića uslijedile ostavke, smjene, istrage i uhićenja: "Ne smije se dogoditi to da se sve svede na 'sjaši Kurta, uzjaši Murta'"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju