Nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Diljem zemlje u znak podrške nosile su se ružičaste majice. Iako statistika govori kako se broj kaznenih djela po pitanju vršnjačkog nasilja smanjio, ustanove koje pomažu žrtvama imaju sve više korisnika.

Galerija Suzana Ritz, tehnička suradnica Savjetovališta Luka Ritz, o vršnjačkom nasilju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Suzana Ritz, tehnička suradnica Savjetovališta Luka Ritz, o vršnjačkom nasilju (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Gošća Dnevnika Nove TV bila je Suzana Ritz, tehnička suradnica savjetovališta Luka Ritz, koja je napomenula kako zapravo odrasli pokreću nasilje jer djeca gledaju kako se odrasli ponašaju, pa kopiraju. 

Vezani članci Prosvjedi u Nizozemskoj protiv COVID mjera Nakon tri noći žestokih nereda premijer prosvjednike nazvao idiotima: "To je čisto nasilje prikriveno kao protest" Kaos nakon prosvjeda u Rotterdamu Sukobi u nekoliko gradova: Negdje mirno, u drugim gradovima policija prosvjednike tjerala vodenim topovima

Na nasilje se ne odgovara nasiljem, no, osjećaji su često drugačiji kad se nasilje dogodi nekom našem. Kako ostati pribran, kako ne odgovoriti istom mjerom, upitana je Suzana Ritz, koja je istaknula kako roditelj mora paziti kako se ponaša pred djetetom.

"Ako reagirate nasilno, dijete će misliti da je to u redu jer je to njegov roditelj. Rješava pitanje nasilja nasiljem, a nasilje je čarobni krug iz kojeg ne možete izaći", smatra.

Roditeljima kojima nije lako i koji često ne znaju kako reagirati, kome se obratiti i koji se osjećaju bespomoćnima poručuje da skupe hrabrost i potraže pomoć. "To je velika hrabrost, ali traženjem pomoći rješava se pola problema". 

Centar Luka Ritz ima veliku misiju - prevenirati nasilje, a Suzani Ritz se čini da ipak ima pomaka. "Kroz naš rad vidimo pomake, kada netko  kontinuirano dolazi. Izuzetno je bitno da se cijela obitelj uključi u problematiku. Rješavaju se problemi, ide sve polako, ali se problemi rješavaju", ističe.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
  Ministar Zdravko Marić za Dnevnik Nove TV o tome trebamo li se bojati nove krize, ali i hoće li ostati član ove Vlade Ministar financija Zdravko Marić i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)

Crobarometar donosi prvo istraživanje rejtinga: Tko bi najviše profitirao da su danas izbori za Europski parlament? Crobarometar - EU izbori (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Crobarometar - EU izbori (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crobarometar - EU izbori (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +7 Crobarometar - EU izbori (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju