Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

IDS-ovac tvrdi da je srednjoškolcima zabranjen ulaz na galeriju jer su bili u ružičastim majicama, iz Sabora sve demantiraju

Emil Daus (Screenshot: YouTube)
Emil Daus (Screenshot: YouTube)
Aktualno Galerija +0 Emil Daus (Screenshot: YouTube) Galerija 1/1 >>
Srednjoškolcima iz Buzeta danas je zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama.

Zastupnik IDS-a Emil Daus tijekom rasprave o izvješću Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017. tražio je stanku kako bi dobio objašnjenje zašto je "srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama", simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Našao novi posao Plenković o Milijanu Brkiću: "Mi nikoga ne izbacujemo, jedino ako nije jako čudan." Slika nije dostupna NIZ REAKCIJA Milijan Brkić oštro o Milanovićevoj izjavi: "Omalovažavanje uloge HOS-a u Domovinskom ratu sramotno je i za svaku osudu"

"Zabrana da nose majice, čime su htjeli izraziti svoj stav, može biti jedan od odgovora zašto mladi ne vide perspektivu u ovoj državi i odlaze iz Hrvatske", kazao je Daus.

Predsjedavajući Milijan Brkić odgovorio mu je da svoj upit uputi tajništvu Sabora.

"Uvjeren sam da će vam dati mjerodavan odgovor", kazao je Brkić.

Neki saborski zastupnici, među kojima je Daus, danas su u sabornicu došli odjeveni u ružičaste majice, a poruku protiv vršnjačkog nasilja u istoj je majici odaslala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Iz Sabora pak poručuju kako je riječ o netočnim informacijama te da će se o svemu uskoro oglasiti priopćenjem. 

"Djeca su bila na galeriji. Ukazano im je na pravilnik o javnosti rada Sabora sukladno kojem nije dopušteno remetiti rad Sabora transparentima, parolama ili uzvikivanjem. Neka su djeca potom skinula majice, neka su ostala u njima, ali nitko ih nije na to prisilio. Nitko ne bi dopustio sebi da vrši bilo kakvu prisilu nad djecom u Saboru", kazala je za DNEVNIK.hr Marina Buntić Juričić, voditeljica Službe za medije Hrvatskog Sabora. 

"Prema uobičajenoj proceduri, saborska Straža upozorila je učenike i nastavnike iz Buzeta kako sukladno Pravilniku o javnosti rada Hrvatskoga sabora na posjetiteljskoj galeriji nije dopušteno remećenje rada plenarne sjednice isticanjem transparenata i bilo kakvih poruka. No, svi spomenuti učenici i nastavnici, bilo da su nosili majice ili ne, ušli su na galeriju odakle su mogli pratiti tijek sjednice, što je vidljivo i na videosnimci plenarne sjednice", poručuju iz Sabora. 

Pravilnik navodi kako "tijekom praćenja sjednice Sabora predstavnici udruga i nevladinih organizacija i građani ne smiju remetiti red i tijek sjednice (kao npr. pljeskati, glasno razgovarati, upotrebljavati mobitel, nositi transparente, fotografirati …)".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene