Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stimulacija depopulacije

Gorski kotar sve izoliraniji, ukidaju se autobusne linije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više goranskih naselja praktički odsječeno od svijeta. Zbog sve manjeg broja stanovnika, ionako rijetke autobusne linije koje ih povezuju s Delnicama potpuno su nerentabilne. Neke su već ukinute, a mnoge broje svoje posljednje dane.

Student Jakob kada god može iz Zagreba svrati do rodnoga Čabra. No, dolazak kući za njega je pravi poduhvat. 'Snađi se druže, inače nikako. Sva sreća imam neke prijatelje koji idu autom', kaže nam Jakob Janeš.

Pročitajte i ovo U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa Dnevnik u vašem selu: Mrkopalj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu Gorani poručuju: "I talijanske Alpe su svojedobno bile siromašne. Nije snijeg jedino što imamo"

Čabar je s ostatkom svijeta povezan samo cestovno. Javni prijevoz nemaju svaki dan.

>> Snijeg oštetio dalekovode, dio Gorskog kotara bez struje

Kako autobus vozi samo radnim danom, Jakoba će danas do Delnica morati voziti mama. 'Nije jednostavno, nije jednostavno, a i trošak je. Do Delnica nam treba, evo, ja sam neki prosječni vozač, 50 minuta', kaže Sanja Janeš.

Čabar nije jedini. I Mrkopaljci se snalaze kako god znaju i umiju. 'Mi smo sada zvali, doći će od familije po nas. Nažalost. Mrkopalj je odsječen od svega', priča Marica Tomić. 'Nekoga moram tražiti. U ovom slučaju sestra je došla iz Rijeke u Mrkopalj i dovela me u Delnice na autobus za Zagreb', kaže Gordana Zrno.

Neke goranske linije uz sve subvencije stvaraju goleme minuse. 'Ja sam svjestan da linija na kojoj se voze jedan ili dva putnika... da je to neodrživo', kaže načelnik Mrkoplja Ivica Padavić. To što ih je malo, kažu Gorani, ne smije biti opravdanje za ovakvo što. 'Imam osjećaj kao da čekaju da nestanemo pa da taj trošak jednostavno isto nestane', kaže Sanja Janeš.

Lokalna samouprava muku muči s nalaženjem rješenja, ali ne mogu sami. 'Da, idemo s manjim prijevozom, privatnim prijevozom', kaže načelnik Mrkoplja Padavić. 'U ovom slučaju strelice idu apsolutno prema županiji, ali možda i prema Vladi, prema ministarstvima da nam pomognu', dodaje gradonačelnik Delnica Marijan Pleše.

Ostanu li silna goranska naselja doista bez ikakvog javnog prijevoza, trend iseljavanja mogao bi biti veći no ikada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene