Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uočeni nedostatci

Jandroković tražio od Milanovića dopunu njegova prijedloga o kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zatražio je od predlagatelja, predsjednika Republike, dopunu prijedloga odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom na uočene nedostatke, doznaje se u srijedu iz Ureda predsjednika Sabora.

Naime, po Članku 170. Poslovnika, ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnesen Saboru nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Zašto to čine? Jandroković otkrio zašto se vrijeđa HDZ-ovce: "Nazivaju nas bandom, bagrom, gangsterima, kvislinzima…" Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Izlazi na izbore Jandroković otkrio tko će biti predsjednik ako Milanović podnese ostavku: Tvrdi da on neće

U protivnom će se smatrati da prijedlog nije podnesen Saboru, navode u Uredu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević, predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, te je ocijenio da ona "nije dio klike koja ne dopušta promjene".

Đurđević je pristala biti kandidatkinjom, rekao je Milanović novinarima i najavio da će istog dana poslati prijedlog u Hrvatski sabor.

Iz HDZ-a najavili da neće podržati nezakoniti postupak

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan poručio je u Saboru da Klub HDZ-a neće i ne može podržati nezakoniti postupak predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

"Klub zastupnika HDZ-a zalagat će se i zalaže se za jasnu i nedvosmislenu provedbu zakona i nezakoniti postupak predlaganja kandidata neće i ne može podržati" , istaknuo je Habijan u slobodnom govoru.

Postupke predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je za predsjednicu Vrhovnog suda predložio kandidatkinju koja se nije javila na javni poziv Habijan je ocijenio čudnovatim, neproceduralnim i protuzakonitim. Čudnim je ocijenio i što SDP podupire takav postupak predsjednika iako je prilikom izmjena Zakona o sudovima hvalio propisanu proceduru.

"Koji je pravi SDP, onaj iz 2018. koji se zalagao za proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda ili ovaj koji se zalaže za protuzakoniti izbor, pitanje je i koji je pravi predsjednik SDP-a, Peđa Grbin iz 2018. koji je postupak izbora tada nazvao dobrim rješenjem ili Grbin koji sada podupire predsjednika RH”, upitao je Habijan.

On je uputio SDP-ovce da još jednom pročitaju Zakon o sudovima.

Orešković smatra da treba poštivati zakon

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) složila se da kod izbora predsjednika Vrhovnog suda treba poštivati zakon i Ustav koji jasno propisuju proceduru.

Kazala je da bi osobno glasala za izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda kao osobu visokog profesionalnog i osobnog autoriteta, osobu s ugledom u struci, vizijom i hrabrošću ali da to u ovom trenutku nije moguće.

"Vjerujem da je potez Zorana Milanovića potaknut dobrim namjerama, ali će nas u suštini vratiti nekoliko koraka unatrag, stoga je ovakav način nametanja izbora problematičan, štetan i nepotrebno dovodi do ustavne, političke i pravne krize”, kazala je Orešković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene