Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG SUKOBA INTERESA

GONG prijavio predsjednika Milanovića, niz ministara i načelnika Oružanih snaga zbog posjeta Klubu Dragana Kovačevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Oleg Butković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj te predsjednik Zoran Milanović na popusu su dužnosnika koje je GONG prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Nadalje, zatraženo je i očitovanje Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike za Ivana Turudića, koji je također bio u Klubu.

GONG je prijavio ministre Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Olega Butkovića, kao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja te predsjednika RH Zorana Milanovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog kršenja propisa o sukobu interesa uslijed boravka i druženja u takozvanom klubu uhićenog Dragana Kovačevića, objavili su iz ove organizacije civilnog društva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oprez prije svega U Kovačevićev klub u Slovenskoj nije mogao bilo tko, a oni ''počašćeni'' na ulazu su morali ostaviti jednu stvar Zgrada u Slovenskoj 9 što je iza vrata? Predsjednik Milanović otkrio kako zapravo izgleda Kovačevićev famozni Klub: ''To je prostorija...''

Također, GONG je zatražio očitovanje Županijskog suda, Državnog sudbenog vijeća i Udruge hrvatskih sudaca o kršenju Kodeksa sudačke etike suca Ivana Turudića uslijed njegovog boravka u tom klubu. 

"Koliko je poznato javnosti, takozvani klub nije bio registriran za ugostiteljsku djelatnost koja se odvijala tamo. Posebno je sporno druženje i nepoštivanje propisanih mjera u vrijeme tzv. lockdowna, dok su na snazi bila različite restrikcije za sve građane i zabrana rada ugostiteljskih objekata.

Također, prema pisanju medija, Kovačević je svoje goste u tzv. klubu na zabavama častio hranom i pićem, što otvara pitanje i mogućeg neprimjerenog darivanja, što je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa zabranjeno. Ukoliko nije bila riječ o darivanju, nameće se pitanje jesu li dužnosnici plaćali hranu i piće te jesu li im izdani računi. Isto tako, zabrinjava informacija iz medija da su posjetitelji kluba morali ostavljati službene mobitele na ulazu kluba, što otvara pitanje što se to moralo pod svaku cijenu sakriti.

Dužnosnici moraju voditi računa o osobnom integritetu kako bi mogli nesmetano obavljati dužnost. Tajna druženja ministara s gospodarstvenicima u tzv. klubu otvaraju vrata nereguliranom lobiranju i mogućnosti pogodovanja. Nažalost, Vlada još nije usvojila etički kodeks za zastupnike i članove izvršne vlasti niti zakonski adekvatno regulirala lobiranje, što je jučerašnje Izvješće Europske komisije, u kojem je GONG sudjelovao, istaknuo kao prostor za napredak u Hrvatskoj.

Posebno nam je sporna uloga ministra Ćorića zaduženog za energetiku, u čijem je resoru je i Janaf. U trenutku kada on, navodno, boravi u tom klubu, odlučuje se o imenovanjima članova Uprave Janafa. U isto vrijeme je ministar i na čelu Povjerenstva koji provodi intervjue s kandidatima i potpisuje zaključak koji ide prema Vladi s prijedlogom Uprave, a s istim tim čovjekom, kojeg zapravo predlaže, druži se u klubu.

Kada je riječ o sucu Turudiću, ukupna vjerodostojnost pravosuđa ovisi i o vjerodostojnosti i ugledu svakog pojedinog suca, pogotovu onih sudaca koji sude u velikim korupcijskim predmetima, a istodobno su i predsjednici sudova. Sudac mora izbjegavati primanje darova, usluga ili bilo koje druge koristi od osoba, za koje je razumno očekivati da će se naći pred sucem kao procesni učesnik, pa čak ne i pred njim u postupku, već i u istom sudu, gdje sudac obnaša svoju dužnost.

Prema zakonu, dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana. Dužnosnici ne smiju biti ni u kakvom odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost. Sukladno tome, u najmanju ruku je sumnjivo tajno druženje visoko rangiranih državnih dužnosnika s poduzetnicima koji vode državne firme i/ili ugovaraju poslove s državom.

Građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika kao javnih osoba, koji pak moraju voditi računa o svom integritetu. Stoga se GONG, apelirajući na transparentnost i dobru vladavinu, nada kako će nadležne institucije i udruge istražiti i očitovati se o navedenoj prijavi u zadanim zakonskim rokovima", navodi se u priopćenju GONG-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene