Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HITNO IZABRATI NOVE MINISTRE

GONG: "Očekivali smo od premijera europski stil, a on ipak ide "po naški"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
GONG je zatražio da Vlada predloži nove ministre te da ih Sabor izglasa prije najavljene pauze. U suprotnom bi se trebali raspisati novi izbori.

"Mučno je gledati cijelu ovu ustavno-pravnu i političku krizu. GONG traži da premijer predloži nove ministre, a ukoliko to ne napravi, da se Sabor raspusti i da se ide na nove izbore", rekao je Dragan Zelić iz nevladine organizacije GONG na konferenciji za novinare koja je održana u petak ujutro pred Saborom.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira"

Zelić kaže da Sabor ne bi smio ići na najavljenu pauzu prije nego što to učini, a izlike da se za to nema vremena odbacuje i naziva ih golom borbom za vlast.

"Sabor može sazvati novu sjednicu za sljedeći tjedan i na njoj se mogu izabrati novi ministri. Sve drugo su izlike i gola borba za vlast", kaže Zelić.

GONG je od premijera Andreja Plenkovića očekivao više, kako kažu, finije poštivanje demokratskih procedura u europskom stilu. "Međutim, premijer je pokazao da ipak ide 'po naški', na neki balkanski način u negativnom smislu i to je veliko iznenađenje", rekao je Zelić, koji je slikovito objasnio što se trenutno događa u vrhu državne politike. "Dok je čovjek teško bolestan, oni ga pokušavaju zaštititi od gripe", rekao je Zelić.

Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, upozorila je da, ukoliko Vlada hitno ne predloži nove ministre, a Sabor ih izabere, postoji šansa da se uđe u vrlo opasan period vladanja ove Vlade.

"To bi značilo da bi oktroirani državni tajnici, koji nisu dobili podršku u Saboru, obavljali poslove koji ne bi bili u skladu sa zakonima i Ustavom. To je jako opasna situacija, zato smo se okupili danas da upozorimo da ovu stvar koju Sabor danas može i treba spriječiti", rekla je Berković. 

Ukoliko u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se, kažu, mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene