Michel Barnier (Foto: AFP)
Michel Barnier (Foto: AFP)

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a iduće godine bit će ključno za jedinstvo Europske unije, ocijenio je u srijedu u Zagrebu glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.


"Hrvatsko predsjedanje početkom iduće godine bit će ključno za jedinstvo Europljana", rekao je Barnier pred Banskim dvorima.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Makedonija bez zelenog svjetla za EU: ''Ovo je prilika za Hrvatsku da nešto učini. Bilo kakav nered može zakomplicirati i naš život'' Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović o sporazumu zbog kojeg se tresao cijeli EU: "Ključ sada drži britanski parlament"

Hrvatska 1. siječnja preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om.

"Trebamo raditi na jedinstvu 27 članica kako bismo postigli dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom, ne protiv njega, nego s njim, jer će u bilo kojem slučaju Ujedinjeno Kraljevstvo ostati naš partner i prijatelj", istaknuo je on.

Također je rekao da se mora što je prije moguće početi raditi na onome što je, po njegovu mišljenju, važnije od razvoda s Britanijom, a to je "novi, snažan budući odnos" u EU-u.

Barnier boravi u posjetu Hrvatskoj, gdje se u srijedu ujutro sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim će kasnije sudjelovati na dijalogu s građanima kojemu će tema biti budućnost Europe na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. (Hina)