Michel Barnier (Foto: AFP)
Michel Barnier (Foto: AFP) Foto: Afp

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a iduće godine bit će ključno za jedinstvo Europske unije, ocijenio je u srijedu u Zagrebu glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.


"Hrvatsko predsjedanje početkom iduće godine bit će ključno za jedinstvo Europljana", rekao je Barnier pred Banskim dvorima.

Vezani članci Andrej Plenković - 1 Plenković o kreditnom rejtingu: "Usprkos pandemiji uspjeli smo održati stabilnost gospodarstva" Ekonomski pad, ilustracija Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske. Pad BDP-a bit će gori od očekivanog, agencija otkrila i što ga je zaustavilo

Hrvatska 1. siječnja preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om.

"Trebamo raditi na jedinstvu 27 članica kako bismo postigli dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom, ne protiv njega, nego s njim, jer će u bilo kojem slučaju Ujedinjeno Kraljevstvo ostati naš partner i prijatelj", istaknuo je on.

Također je rekao da se mora što je prije moguće početi raditi na onome što je, po njegovu mišljenju, važnije od razvoda s Britanijom, a to je "novi, snažan budući odnos" u EU-u.

Barnier boravi u posjetu Hrvatskoj, gdje se u srijedu ujutro sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim će kasnije sudjelovati na dijalogu s građanima kojemu će tema biti budućnost Europe na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. (Hina)