Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš traži za Fabera pritvor i 11 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš podnio je danas putem odvjetnika optužni prijedlog oštećenika kao tužitelja Općinskom sudu u Osijeku protiv Vladimira Fabera, donedavna načelnika osječko-baranjske Policijske uprave, zbog više kažnjivih djela te, kako se doznaje od odvjetnika Dražena Matijevića, za Fabera traži "pritvor i 11 godina zatvora za kažnjiva djela".

Riječ je o kažnjivim djelima lažna prijavljivanja, krivotvorenja službene isprave i zlouporabe položaja i ovlasti. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavaš optužio Fabera da laže, Faber traži zaštitu suda Slika nije dostupna Getoš Magdić sposobna pratiti suđenje, Faber nastavio sa svjedočenjem

U obrazloženju se navodi da je u kaznenom predmetu koji se protiv Branimira Glavaša i drugih vodi pred Županijskim sudom u Osijeku Glavaš podnio kaznenu prijavu ŽDO-u protiv Fabera 12. ožujka ove godine zbog više kaznenih djela, no da je tu kaznenu prijavu odvjetništvo odbacilo 8. svibnja. 

U danas podnesenu optužnom prijedlogu Općinskom sudu u Osijeku navodi se da je Vladimir Faber kao načelnik PU-a 20. listopada prošle godine ŽDO-u i Istražnom centru Županijskog suda u Osijeku podnio kaznenu prijavu u kojoj Glavaša tereti za ratni zločin protiv srpskih civila. 

Prijava je, tvrdi se u optužnom prijedlogu, "lažna jer je Faber na temelju više stotina ispitanih svjedoka znao da to nije počinio Glavaš", izjavio je Glavašev odvjetnik Matijević. Također je, po Matijevićevim riječima, "Faber počinio kažnjivo djelo jer je kaznenu prijavu protiv Glavaša podnio 20. listopada na temelju iskaza Gordane Getoš-Magdić, koja je u to vrijeme još davala iskaz, te zapisnik o tome još nije ni postojao, pa ga je on naknadno krivotvorio". 

Iskaz Gordane Getoš-Magdić "pisan je pod prijetnjama i prisilom, a ona ga je pred istražnim sucem naknadno i osporila", ponovio je Matijević. 

Za njega je "taj lažni iskaz koji je Faber predočio kao glavni argument za pokretanje istrage doveo i do podizanja optužnice i zatvaranja Glavaša, što znači da je kao službena osoba iskoristio svoju ovlast s ciljem da drugome prouzroči štetu". 

U optužnom prijedlogu traži se da se protiv Fabera pred Općinskim sudom u Osijeku odredi i održi glavna rasprava te da se na nju pozove i presluša kao okrivljenik Vladimir Faber i oštećenik Branimir Glavaš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene