Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš optužio Fabera da laže, Faber traži zaštitu suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugo pojavljivanje na svjedočkoj klupi bivšeg načelnika osječko-baranjske policije Vladimira Fabera u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' obilježila je razmjena optužbi s prvooptuženim Branimirom Glavašom koji je Fabera u više navrata prozivao zbog laži.

Faber je zbog brojnih upadica zatražio zaštitu sudskog vijeća ističući da ga Glavaš već dvije godine progoni. Sudu je predao i nedavnu nepravomoćnu presudu osječkog suda koji je odbacio sve Glavaševe optužbe na njegov račun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Getoš Magdić sposobna pratiti suđenje, Faber nastavio sa svjedočenjem Slika nije dostupna Faber: Getoš Magdić se patološki bojala Glavaša

Lažnom tvrdnjom Glavaš je, među ostalima, nazvao i Faberov odgovor da nikada o ovom slučaju nije razgovarao s HDZ-ovim dužnosnikom Vladimirom Šeksom te da se nisu sastajali u Šeksovu stanu.

Kao i u prvom dijelu svjedočenja, Faber je ostao pri tvrdnji da je kriminalistička obrada zločina nad osječkim Srbima provedena zakonito te da nitko od optuženika nije prisiljavan na priznanja.

Potvrdio je da se Glavaš sam ponudio da policija s njim obavi informativni razgovor ali da do toga nikada nije došlo jer je, kako je rekao, Glavaš u više navrata napravio medijski cikrus. 

'Zbog toga vas i nisam zvao jer sam vas, sebe i građane Osijeka želio poštedjeti novog cirkusa', kazao je Faber.

Glavaša je zanimalo zbog čega je trećeoptužena Gordana Getoš Magdić iz osječkog premještena u zagrebački zatvor. 

'Osobno mi je rekla da je Glavaš toliko moćan da ga se boji i u zatvoru. Sve ostalo čuo sam od upravitelja zatvora i ne mogu komentirati odluku zatvorskog sustava', odgovorio je Faber.

Pričajući o njenom uhićenju i davanju kasnije povučenog iskaza u kojem je s ubojstvima civila povezala Glavaša i još neke pripadnike Samostalne uskočke satnije, Faber je kazao da se otac uhićene Andrija Getoš pozivao na svoje veze koje će 'sve srediti'. Getoš mu je, tvrdi, kazao da je godinama glavni kadrovik u policiji i tajnim službama, a pozivao se i na svoje veze u državnom vrhu.

Glavaševa obrana interesirala se oko okolnosti Faberova odlaska u Zagreb, gdje se zajedno s bivšim odvjetnikom Gordane Getoš Magdić sastao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Faber se prisjetio da se nakon razgovora s Bajićem susreo i s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom kojega je izvijestio o rasvjetljavanju ratnih zločina iz 1991.

Tijekom gotovo sedmosatnog ispitivanja predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović više je puta odvjetnike, ali i tužitelje upozoravao da u sudnici ne podižu glas, bilo da se obraćaju suprotnoj strani ili svjedoku. Zabranio je i niz odvjetničkih pitanja ističući da je o njima svjedok već više puta govorio ili da nisu predmet postupka.

Osim Gordane Getoš Magdić, koja zbog susreta s Faberom na sudskom hodniku od kraja veljače štrajka glađu, Fabera i osječku policiju je za iznuđivanje lažnog iskaza prozvao i četvrtooptuženi Mirko Sivić. Obrana Fabera optužuje i za nezakonito prikupljanje drugih dokaza, među kojima su i iskazi više svjedoka.

Na kraju rasprave sudsko vijeće je odbilo ponovni zahtjev za puštanjem Gordane Getoš Magdić iz pritvora.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka kada će Faber nastaviti odgovarati na pitanja optuženika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene