Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš je dobrog zdravlja unatoč gladovanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč višednevnog štrajka glađu Branimir Glavaš dobrog je fizičkog i psihičkog zdravlja, potvrdio je nakon današnjeg Glavaševa pojavljivanja na zagrebačkom Županijskom sudu njegov odvjetnik Ante Madunić.

Glavaš je, nakon liječničkog odobrenja, iz zatvorske bolnice jutros doveden na Županijski sud jer je želio prisustvovati prvom ispitivanju svjedoka od kada je pritvoren zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke u istrazi koja se protiv njega i Krunoslava Fehira vodi zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. u Osijeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Branimiru Glavašu Boljkovac: Glavaš i Šušak su se u Osijeku potpuno oteli kontroli Slika nije dostupna U slučaju "selotejp" odvojen postupak za četvrtoptuženog Sivića; svjedoči Fehir

Po riječima njegova odvjetnika, Glavaš se, iako 11 kilograma
mršaviji, osjećao izvrsno i bez problema pratio istražno ročište. "Svjedocima nije postavljao pitanja, a za razliku od ranijih ročišta povremeno je konzumirao čaj koji je donio iz bolnice", kazao je Madunić.

Dodao je kako obrana jedva čeka da istražni sudac dovrši ispitivanja svjedoka te da se time okončaju i razlozi za Glavaševo zadržavanje u pritvoru.

Dvojicu od četvorice svjedoka zbog kojih mu je određen pritvor sudac Zdenko Posavec trebao bi ispitati već sutra. No, tužiteljstvo je zatražilo da Glavaš ne prisustvuje saslušanju jednog od njih, što njegova obrana smatra neopravdanim s obzirom da je u pritvoru. Ipak Glavaš će se, po riječima svog odvjetnika, i sutra pojaviti na sudu, pa makar bio tek na jednom saslušanju.

Posljednji od četvorice svjedoka zbog kojih je Glavašu određen pritvor trebao bi biti saslušan 17. studenoga, pa njegova obrana vjeruje da bi on nakon toga mogao biti pušten iz pritvora.

Na pitanje kada bi trebalo biti gotovo saslušanje svih svjedoka Madunić je kazao da je tužiteljstvo predložilo još deset novih svjedoka, a obrana čak 25. Osim toga, prije okončanja istrage mora se dovršiti i medicinsko balističko vještačenje, kako bi se utvrdio točan uzrok smrti jednog od srpskih civila ubijenih u ratnom Osijeku.

Sudac Posavec danas je odbio zahtjev Glavaševe obrane da iskazi više ne budu tajni. Novinarima je potvrdio da u liječničkoj dokumentaciji koju je dobio iz Bolnice za osobe lišene slobode stoji kako je Glavaš sposoban za praćenje istrage, ali da u nalazima krvi i urina postoje tragovi koji ukazuju da je riječ o osobi koja štrajka glađu.

Neslužbeno se doznaje da je istražni sudac danas ispitao bivšeg djelatnika SZUP-a Josipa Alduka i pripadnika 106. osječke brigade Hrvatske vojske Franju Doboša. Oni su općenito govorili o ratnim događajima, a ni jedan od njih navodno nije teretio Glavaša.

Današnjem saslušanju prisustvovao je i Glavašev suosumnjičenik Krunoslav Fehir, koji se brani sa slobode. Fehir je pred istražnim sucem priznao zločin i Glavaša optužio kao nalogodavca ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i
ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene