Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku 1991., danas je svjedočio bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac.


Boljkovac je danas ustvrdio da je u obrani Osijeka vladao veliki sukob MORH-a i MUP-a, posebice zato jer je u MORH-u bio velik broj KOS-ovaca. Za Josipa Reihl Kira je rekao da je radio dobar posao,ali da ne zna tko ga je ubio.

>>
Šeks: Ubijali su KOS-ovci u hrvatskim odorama

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš osuđen na deset godina zatvora! Slika nije dostupna 'To je politički proces u režiji HDZ-a i medija'

>> Glavaš ´91 bio zapovjednik Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju

>> Glavaš zbog klevete podnio tužbu protiv Boljkovca

'Koliko ja znam bez njih se ništa nije moglo napraviti', rekao je svjedok tužiteljstva o Vladimru Šeksu i Branimiru Glavašu koji je s dužnosti ministra razriješen 2. srpnja 1991.

Boljkovac je izjavio da kao ministar nije bio u Osijeku jer je dobro surađivao s osječkom policijom i imao povjerenja u načelnika policije Josipa Reihl Kira koji ga je, uz Službu za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) i ostale službe, izvještavao o stanju u Osijeku.

Pojašnjavajući iskaze o Osijeku kao gradu izvan kontrole i dobroj suradnji vlasti s tamošnjom policijom rekao je da je stanje bilo dobro dok nije ubijen Reihl Kir, nakon čega su, tvrdi, nastali kaos i anarhija. Kazao je da ga je Reihl Kir obavijestio da su Glavaš, Gojko Šušak i Vice Vukojević, bez njegova znanja, izveli akciju i osobno iz ručnog bacača pucali po Borovom Selu te da je zaključio da iza toga stoji Šušak koji je, kaže, u toj akciji izgubio pištolj. Dodao je da drugih saznanja o Glavašu nema.

Boljkovac je potvrdio da je na sjednici Vrhovnog državnog vijeća rekao da je Glavaš na čelu 'naoružane paralelne ekstremne organizacije'. Vidio je, kaže, da je situacija izmakla kontroli kad je predsjednik Franjo Tuđman tražio pomoć od UNPROFOR-a jer su Šušak i Šeks 'izmakli kontroli'.

'Da ja nisam smijenjen Šeks bi završio u zatvoru'

Na pitanje tužiteljstva koja je bila funkcija Glavaša u Osijeku, rekao je da je kontrolirao dnevni list "Glas Slavonije", bio član HDZ-a, imao puno ovlaštenje u Osijeku te da je kontaktirao s Uredom predsjednika. Boljkovac je rekao da je ubojstvo Reihl Kira bilo presudno za njegovu smjenu. Tvrdi da je nakon ubojstva odlučio uhititi odgovorne ali je o tome netko obavijestio Tuđmana koji ga je, kaže, idućeg dana smijenio. Da ja nisam smijenjen Glavaš bi vjerojatno završio u zatvoru, ustvrdio je Boljkovac.

Glavaš je prigovorio iskazu svjedoka, ustvrdivši da je lagao o Borovom Selu i pogibiji Reihl Kira te da je iz iskaza 'vidljiv osobni animozitet koji traje 15 godina te ideološka mržnja'. Protiv Boljkovca je Glavaš lani podnio privatnu tužbu za klevetu jer je bivši ministar unutarnjih poslova na suđenju Antunu Gudelju za ubojstvo osječkog načelnika policije Josipa Reihla Kira 1991. izjavio da mu je Kir osobno rekao da mu prijete Glavaš i Vladimir Šeks.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti bivši potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Milan Ramljak i Branko Zakanji za kojega je krunski svjedok Krunoslav Fehir u istrazi izjavio da je sudjelovao u odvođenju i nestanku Đorđa Petkovića, jedne od žrtava navedenih u optužnici u slučaju 'garaža'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju