Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Smatramo da je apsolutno nepotrebno povećavati doprinose, koji su već sada među najvišima u Europi. Fokus bi trebao biti na rješavanju problema u zdravstvu, a ne na otežavanju ionako teške situacije", naveli su u Udruzi Glas poduzetnika te zatražili od Vlade da se pozabavi s dugovima veledrogerijama i političkim kadroviranjima u zdravstvu.


Udruga Glas poduzetnika upozorila je u utorak kako će nove reforme koje predlaže ministar Beroš u zdravstvu biti pogubne za hrvatske poduzetnike i građane te gospodarstvo u cijelosti. U svom priopćenju kritizirali su prijedloge ministra zdravstva Vilija Beroša, posebno u dijelu koji se odnosi na bolovanja i porodiljni, kao i na mlade. 

Bolnica - 4 Umjesto potrebne reforme, ministar predlaže da županijske bolnice postanu državne. Župani se žestoko protive: "Ovo je politički potez"

"Postavlja se pitanje tko bi onda plaćao trošak bolovanja i porodiljnog ako bi HZZO prestao pokrivati izdatke? Naravno da se ponovno sve želi prebaciti na poduzetnike i građane, koji su ionako preopterećeni. Smatramo kako se radi o apsurdnim prijedlozima zato što će ova zdravstvena reforma najvjerojatnije dodatno opteretiti poduzetnike, koji ionako već plaćaju previše nepotrebnih nameta, na što neprestano upozoravamo. Ističemo kako je besmisleno da poduzetnik plaća prva 42 dana bolovanja za zaposlenike budući da mjesečno ionako izdvaja na svaku bruto plaću za zdravstveno osiguranje iznos od 16,5 posto", istaknuli su.

Čekaonica Milijunski dugovi i pretakanje iz šupljeg u prazno prelamaju se na leđima građana: "Pitamo se kakva je to zdravstvena zaštita na koju imamo pravo, a dolazi tek za godinu dana"

Udruga Glas poduzetnika upozorila je i da HZZO ne provodi kontrole sve do trenutka dok bolovanje ne ide na njihov teret, što mnogi iskorištavaju i varaju sustav.

"Predlažemo da poduzetnik plaća prva tri dana izostanka, pa čak i u stopostotnom iznosu, te smatramo da bi sve ostale troškove trebao snositi HZZO, a ne poduzetnik. Umjesto da HZZO kontrolira tko i na koliko dugo ide na bolovanje i zaista odradi svoj posao kako treba, oni samo prebacuju lopticu na hrvatske poduzetnike.

Također, reforma će biti pogubna i za hrvatsko gospodarstvo u cijelosti zato što nije realno očekivati da će poduzetnici htjeti zaposliti osobe kojima je potrebno liječenje i koje imaju ozbiljniju povijest bolesti ako znaju da će apsolutno sve ići na njihov trošak", naglasili su poduzetnici u svojem priopćenju. Dodali su i kako će najavljene reforme sigurno dovesti i do problema s natalitetom i zapošljavanjem mladih žena u Hrvatskoj ako se i izdaci za porodiljni dopust prebace na poduzetnike jer će poduzetnici zasigurno oklijevati kod zapošljavanja mladih žena ako znaju da će morati za nju izdvajati dodatan iznos.

S druge strane, poznato je da usluge javnog zdravstva besplatno koriste razne skupine ljudi koji ništa ne uplaćuju, poput stanovnika susjednih zemalja s dvojnim državljanstvom i zaposlenih u inozemstvu, a sve se i u ovom slučaju prelama preko leđa poduzetnika u Hrvatskoj.

"Smatramo da je apsolutno nepotrebno povećavati doprinose, koji su već sada među najvišima u Europi. Fokus bi trebao biti na rješavanju problema u zdravstvu, a ne na otežavanju ionako teške situacije.

Umjesto puštanja ovakvih besmislenih balona u javnost, zahtijevamo od ministra i premijera da se ozbiljno uhvate posla i obračunaju s poznatim problemima u zdravstvu, od kojih ćemo nabrojati samo neke - nabava u bolnicama po višestruko preplaćenim cijenama, politička kadroviranja, dugovi veledrogerijama, katastrofalno stanje bolničkih zgrada i kašnjenje obnove bolnica nakon potresa. Također zahtijevamo da osmisle i predlože reforme koje bi bile u interesu građana i u smjeru povećanja razine zdravstvene zaštite osiguranika, a ne kao ove u smjeru oduzimanja više novca od poduzetnika i građana i smanjenju prava na zdravstvenu zaštitu", naveli su članovi Udruge Glas poduzetnika.

Od Vlade zahtijevaju da smanji "hrpetinu nameta i poreza i pokriju se s onim koliko im mi možemo dati te pokažu rezultat, kako u zdravstvu, tako i u obrazovanju i pravosuđu, a prestanu se petljati u sve ostalo, što zapravo ne bi niti trebali", stoji u priopćenju Udruge koje potpisuje predsjednik Hrvoje Bujas.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju