Pola milijuna kuna duga u zdravstvu nastane svakih sat vremena. Svakih mjesec dana gotovo pet liječnika ode iz države. Kada se statistika pretoči u život, dobivamo liste čekanja, neuređene dugove, nezadovoljne pacijente i ministra zdravstva koji tvrdi da će to riješiti reforma zdravstva. Samo je nejasno je li ta reforma u ladici, na stolu premijera ili se o njoj samo govori u ispraznim Beroševim obećanjima.

Galerija


Doktorica Perić s 43 godine staža liječničku kutu nije skinula jer nema kome prepustiti svoje pacijente u Zdencima.

Vezani članci Vili Beroš Beroš poručio: ''Hrvatska se danas brani COVID potvrdama'' Vili Beroš Prosvjednici pred Beroševim stanom, on im poručio: "Dragi roditelji, ne kucajte na otvorena vrata"

''Sreća je da postoje još ovakvi bjeloglavi supovi kao što sam ja, što znači da smo bijelih glava i da smo ugrožena vrsta te da nam obiteljsku medicinu, prvu snagu bojišnice, drže jake snage dobrodržećih penzionera. Što me naravno strašno i zabrinjava i rastužuje", rekla je Željka Perić, liječnica obiteljske medicine, Zdenci.

Odlazak liječnika osjetio se čak i u koronakrizi. U prošloj i ovoj godini je otišlo 105 doktora prema podacima atlasa liječništva, zato su u mjestu Zdenci svojoj doktorici Perić zahvalni.

"Zbilja ne znam što bi se dogodilo da je doktorica ostala u mirovini, znamo svi da je malo liječnika u RH, a znamo i da rijetko tko želi doći u našu malu sredinu bez obzira što je nama lijepo", govori Nada, Zdenci.

Plan za njihov ostanak napisan je u reformi zdravstva kao i planovi za smanjenje duga i smanjenje lista čekanja. Popis bolesti u zdravstvu je dugačak, a terapiju bi im trebala propisati reforma zdravstva.

"Na stolu premijera je određen nacrt, određen prijedlog mjera", kaže Vili Beroš, ministar zdravstva.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je kako je Vlada spremna za novi zakone te, ako ih je ministar Beroš pripremio, mogu ih staviti idući tjedan.

Prošlo je sedam tjedana, a reforma je zapela na nečemu što se stručno zove međuresorno usklađivanje. Liječnici vape za reformom, kako je istražila reporterka Martina Bolšec Oblak, svjesni da je nije uspio provesti ni jedan ministar zdravstva.

''Pandemija je uzela određeni danak, vremena i energije ali sigurna sam da je ostalo prostora da se neke stvari naprave prošle godine", rekla je Ivana Šmit, HUBOL.

Svoje prioritete imaju i pacijenti.

"U reformi zdravstva najveća promjena mora doći s listama čekanja koje je ovaj hladni pogon drastično povećao. Pa se pitamo kakva je to zdravstvena zaštita na koju imamo pravo, a dolazi tek za godinu dana", govori Josip Perić, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

Zdravstvena zaštita opterećena je dugovima koji se pretaču iz šupljeg u prazno. Pa tako, unatoč Vladinoj financijskoj injekciji, dug prema veledrogerijama i dalje raste. Svaki sat, svaki dan i mjesec porezni obveznici skupo plaćaju nered u sustavu zdravstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju