Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, u zagrebačkom parku Zrinjevcu u petak je održan 13. Gerontološki tulum, u organizaciji Grada Zagreba i Zaklade Zajednički put.


U okviru manifestacije, svoje su programske aktivnosti predstavili Grad Zagreb, Zaklada Zajednički put, domovi za starije osobe, udruge umirovljenika i druge organizacije civilnog društva. Uz bogat kulturno-zabavni i rekreativni program, u preventivno-zdravstvenom dijelu održavali su se i besplatni pregledi – mjerenja tlaka, šećera, venske cirkulacije i statusa vitamina i minerala, te kompjuterska analiza stopala i procjena posture tijela.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je Međunarodni dan starijih osoba zapravo "međunarodni dan najmudrije generacije naših sugrađana". Starijim građanima zahvalio je na svemu onome što su kroz svoj radni vijek činili, te na onome što će, kako je rekao, "svojim savjetima, dobrotom, ljubavlju, pozitivnom strašću i emociji prema ovom našem najljepšem gradu, učiniti ubuduće". Zahvalio im je i na onome što će učiniti ubuduće zajedno.

U izjavi novinarima Bandić je rekao da je na Gerontološkom tulumu u 13 godina prodefiliralo 15-ak tisuća ljudi, uložilo se i preko 15.000 volonterskih sati rada, a preko 600 raznih skupina najmudrije generacije je plesalo. Ovo je najbolji tulum u predvečerje Međunarodnog dana starijih osoba i neka tako bude i ubuduće, istaknuo je.

Na pitanje što će raditi kada ode u mirovinu i kada će otići u mirovinu, Bandić je odgovorio da će "o tome odlučiti dragi Bog". "Ali, mogu vam reći, ako se On smiluje i da mi zdravlja, ja nikada neću biti u mirovini", rekao je Bandić.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna istaknula je da je u Zagrebu oko 220.000 umirovljenika, a u gradu je i 30-ak domova za starije osobe, od toga 11 gradskih te 20-ak privatnih i obiteljskih domova. U gradskim domovima je smješteno 3500 starijih osoba, a njih oko 2000 je smješteno u privatnim i obiteljskim domovima.

Fortuna je rekla da je prosječna mjesečna cijena smještaja u gradske domove oko 3000 kuna, a smještaj u privatne i obiteljske domove je od 4500 do 8000 kuna.

Založila se i za potrebu boljeg inspekcijskog nadzora svih domova, poglavito privatnih, zbog korisnika.

Najavila da će krajem godine Grad Zagreb otvoriti novi dom na Lašćini u koji će se moći smjestiti 201 korisnik. Rekla je da oko 7000 starijih Zagrepčanki i Zagrepčana čeka smještaj u dom, a od toga je za njih oko 2500 u ovom trenutku taj smještaj neophodan. Za smještaj u dom se čeka od nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina, rekla je Fortuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju