Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gavran uvršten među najbolje svjetske dramatičare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak tri drame hrvatskog književnika Mire Gavrana uvrštene su u knjigu "Kazališni komadi od 2000. do 2003." njemačke izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta koja već tridesetak godina objavljuje izbor najboljih kazališnih tekstova iz cijelog svijeta.

Riječ je o Gavranovim tekstovima "Kreontova Antigona", "Noć bogova" i "Ljubavi Georgea Washingtona".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eduardo među 100 najboljih na svijetu Slika nije dostupna Vulgarne riječi u školskoj lektiri

"To mi je jako važno i imponira mi što su me se sjetili jer (njemački izdavači) već 30 godina imaju tu tradiciju, a njihov izbor čitaju mnogi ljudi iz kazališta", rekao je Miro Gavran u telefonskom razgovoru izražavajući zadovoljstvo objavljivanjem njegovih tekstova u izboru najboljih kazališnih tekstova iz cijelog svijeta.

Hrvatski književnik je podsjetio da su do sada bile tri premijere njegovih drama na njemačkom jeziku i izrazio nadu da će to potaknuti još izvedbi.

Knjiga s izborom za razdoblje od 2000. do 2003. ("Das schauspiel von 2000. bis 2003.") i u njoj su detaljno prepričani kratki sadržaj uvrštenih drama.

Naš se autor našao u društvu s ponajboljim svjetskim dramatičarima kao što su Jon Fosse, David Edgar, Peter Handke, Michael Frayn...., a priznanje Miri Gavranu je tim veće jer je većina autora zastupljena samo s jednom dramom.

Uvršteni Gavranovi tekstovi napisani su sredinom osamdesetih godina i do sada su imali desetke premijera širom svijeta, a i u razdoblju na koje se odnosi ovaj izbor ostvarili su zamjetnu recepciju u inozemnim teatrima.

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 25 jezika, a njegove predstave vidjelo je milijun i pol gledatelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene