Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zelena akcija izvijestila je danas da im prijeti novčana kazna od 300.000 do 700.000 kuna, a time i gašenje, zbog prekršajnog postupka kojeg je protiv njih pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša jer su u prosvjednom performansu ispred zgrade Ministarstva izložili pedestak ambalaža od boja i lakova, a što Ministarstvo u optužnom prijedlogu interpretira kao odlaganje opasnog otpada u okoliš.


'Aktivisti najveće nevladine udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije su 12. ožujka na par sati izložili pedesetak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika, a to je Ministarstvo u optužnom prijedlogu interpretiralo kao odlaganje opasnog otpada u okoliš', istaknuo je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. Dodao je da su otpadne ambalaže ispred zgrade Ministarstva bile od 11 do 18 sati, nakon čega su ih zbrinuli uz pomoć ovlaštenog privatnog poduzeća koje tu uslugu naplaćuje.

Vezani članci Slika nije dostupna MUP: Aktivisti iznose netočne tvrdnje o istrazi Slika nije dostupna Aktivisti dežuraju jer su čuli da počinju radovi

'Zelena akcija je tim prosvjednim performansom uspjela potaknuti nadležne institucije da bolje provode Zakon o otpadu', rekao je. Prema optužnom prijedlogu, koji u toj udruzi ocjenjuju apsurdnim, Ministarstvo traži još i da zagrebački Prekršajni sud, kao odgovornu osobu, Tomaševića kazni s 50.000 do 100.000 kuna. Tomašević je ustvrdio da to ne može biti greška, jer su 7. rujna poslali dopis ministrici Marini Matulović Dropulić u kojem su je upoznali s tom situacijom, ali im ona nije odgovorila.' Smatramo da je riječ o perfidnom pokušaju gašenja najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša', ustvrdio je.

Istaknuo je da ukoliko Prekršajni sud odredi takve novčane kazne, Zelenoj akciji prijeti zatvaranje jer je neprofitna udruga koja sredstva od donacija može koristiti isključivo namjenski - za projekte zaštite okoliša. Zelena akcija stoga "od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zahtjeva da odustane od postupka te počne utuživati prave zagađivače, a od predsjednice Vlade Jadranke Kosor da sankcionira politički odgovorne za taj perfidan pokušaj gašenja najveće hrvatske udruge za zaštitu okoliša", rekao je Tomašević. (Hina)