Gari Cappelli (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Gari Cappelli (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u utorak kako rasprave oko predložene porezne reforme još traju te kako očekuje da će se "naći zajednički jezik".


"U raspravama smo, naći ćemo zajednički jezik u svakom slučaju", izjavio je Cappelli novinarima na Markovom trgu pri ulasku u Banske dvore.

Iz Cappellijevog resora dolaze najveće kritike na predloženu reformu, koja predviđa i povećanje PDV-a na ugostiteljske usluge s trenutnih 13 na 25 posto. I sam je ministar krajem prošlog tjedna kazao da bi ta mjera bila negativna za sektor te da kao jednu od mogućnosti vidi moratorij na to povećanje, dok se pomno ne prouče tržišni i drugi učinci na turizam, ili pak da stopa ostane kao sada.

No, iz Ministarstva financija ta je mogućnost jučer otklonjena uz objašnjenje da je riječ o povećanju proračunskih prihoda od PDV-a za oko milijardu kuna, što je previsok učinak na proračun da bi se od njega odustalo, kao i da je riječ o jednoj od niza izmjena u poreznom sustavu koje su zamišljene kao cjelovita reforma, a mijenjanjem jednog njenog dijela pala bi cijela reforma.

U zgradu Vlade u utorak je ušla i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je novinarima samo kratko poručila kako će se razgovarati o poreznoj reformi. I ona se krajem prošlog tjedna sastala s predstavnicima tridesetak udruga i institucija, koje su joj izrazile zabrinutost zbog najavljene porezne reforme, smatrajući da će ona izazvati teške posljedice na umjetnike i druge građane koji žive od kulture i umjetnosti.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je, pak, kazala da u Vladi ima sastanak na kojem će se razgovarati "o puno toga, poput nastavka projekta razminiranja", ali i o rebalansu proračuna za ovu godinu te prijedlogu proračuna za sljedeću godinu.

Inače, u Banskim dvorima od jutra traje radni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom, a novinari koji čekaju izjave nakon tog sastanka primijetili su da su u zgradu Vlade ušli i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić te Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Također, tamo je kratko bio i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. (Hina)