U Afganistanu se humanitarna kriza produbljuje, a pozivi na pomoć pojačavaju. U organizaciji pakistanskog i turskog Crvenog polumjeseca, stigla su dva kamiona s rižom, brašnom, uljem i drugim namirnicama, što će biti dovoljno za pomoć oko 16.000 Afganistanaca. Pomoć će biti podijeljena ljudima koji su raseljeni unutar zemlje. Procjenjuje se da ih je ukupno oko pola milijuna.


U studiju Dnevnika Nove TV gostovao je fotoreporter i suradnik Nove TV Zoran Marinović koji se upravo vratio iz Afganistana.

Vezani članci Spašavanje bebe u Kabulu Sjećate se potresne scene iz Kabula u kojoj američki vojnik prima od roditelja preko ograde malu bebu? Poznata sudbina malenog dječaka: "Ima slavlja, plesa i pjevanja" Afganistanska djevojčica Pakao u kojem život djevojčice košta manje od 2000 kuna: "Jednu kćer sam već prodao, da nabavim hranu i lijekove. Spreman sam prodati i drugu"

"Situacija je vrlo teška, ako se nešto ne promijeni moglo bi biti dramatično. Humanitarna kriza miriše u zraku, ako se ne pojavi pomoć, bit će problema. Talibani nemaju instrumente da vode državu", rekao je Marinović.

Kaže kako situacija u Afganistanu, kojeg je posjetio više puta, nikad nije bila mirnija. "Što znači da su talibani odlučili iskorijeniti korupciju, trgovinu drogom i bilo kakvu krađu. Mir je prividan, jer se strahom ne može voditi", rekao je i dodao kako to ipak za sada funkcionira, a smatra da su od svih zala u Afganistanu, talibani najmanje zlo.

Marinović je komentirao kako su talibani, koji preferiraju da ih se naziva mudžahedinima, 90-ih napravili grešku i odmah krenuli radikalno, sad su mlađi i imaju nekog razumijevanja pa dječaci i djevojčice još idu zajedno u školu, ali polako se uvode radikalnija pravila.

Kaže kako još nema nestašica, to jest, ljudi još nisu gladni te imaju nešto ušteđevine, ali veliko je pitanje koliko će to trajati.

"Žive u velikoj neizvjesnosti, svaki čovjek s kojim sam bio na koljenima moli da ga odvedem iz Afganistana", rekao je fotoreporter.

Ističe da je glavni problem što ništa u državi ne radi, ni institucije poput policije. "Zemlja je u apsolutnom kolapsu. Talibani nemaju alate. Nije jasno na koji način misle voditi zemlju", kaže Marinović i dodaje kako nemaju dovoljno znanja, ne poznaju tehnologiju i ne znaju upaliti računala. U nekim hotelima još ima interneta, no i to je pod upitnikom.

"Za sada siju strah i sve se svede na to da će dati bog sve, pa šta bude, bit će", rekao je Marinović.

"Žene se na ulici mogu vidjeti samo ujutro, sve su pokrivene s burkama. Za sada djevojčice i dječaci idu skupa u školu, ali vrlo brzo bi se moglo desiti da zabrane djevojčicama da idu u školu", rekao je reporter i zaključio kako su talibani trenutno najmanje zlo jer su se odlučili uhvatiti u koštac s nezamislivom korupcijom, a Afganistan je jedan od najvćih proivođača heroina na svijetu te su odlučili i tome stati na kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju