Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okovani ledom

Gorski kotar: Nema struje, otkazana nastava, zatvorene crpke...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nakupljenog leda koji je paralizirao cijeli Gorski kotar na čitavom je području nestalo struje, zbog čega je sutra otkazana nastava u školama.

Ako imate zanimljivih fotografija i snimki nevremena, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali pazite da se nikako ne izlažete opasnosti... Stanovništvo Gorskog kotara gotovo u potpunosti je bez struje. Radi se o ukupno 14.000 kućanstava. U ponedjeljak je nastava u školama otkazana, a stabilizacija stanja očekuje se tijekom ponedjeljka.

Podsjetimo, kiša koja se smrzava na tlu padala je u nedjelju ujutro, a  poslijepodne se pretvorila u susnježicu. U Gorskom kotaru situacija pomalo postaje katastrofalna, kako je to opisao naš kolega koji se s vatrogascima rano ujutro nalazio u Gornjem Jelenju.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Vatrogasci su na terenu i uklanjaju porušena stabla s prometnica, ali unatoč njihovom velikom naporu ceste su pod ledom i teško je predvidjeti kada će se situacija smiriti, a prometnice postati prohodne. 

Prema prognozi DHMZ-a snijeg i kiša koja stvara poledicu padat će cijelu nedjelju, a smirenje se očekuje u ponedjeljak kada se očekuju sunčana razdoblja u tom dijelu zemlje.

Puknuo dalekovod, zatvorena dionica autoceste Rijeka-Zagreb

Stara cesta od Rijeke prema unutrašnjosti zatvorena je za sav promet, a zatvoren je i dio autoputa između čvora Bosiljevo II i Kikovica u smijeru Rijeke, od Kikovice do Delnica u smjeru Zagreba.

'Ovdje je nemoguće hodati', rekao je naš kolega snimatelj.

Više od pola stanovništva bez struje

Na terenu su i vozila HEP-a, te pripadnici civilne zaštite koji bi trebali pomoći ljudima koji su odsječeni.

Neslužbeno doznajemo kako je u nedjelju ujutro bez struje bilo oko 75 posto domaćinstava u Gorskom kotaru. Koliko je situacija neuobičajena pokazuje i procjena da se to događa jednom u 50 godina. Sve ekipe iz primorja su angažirane na otklanjanju kvarova kojih je, doznajemo, mnogo.

U pansionu u mjestu Vrata kod Fužina, zbog teških vremenskih uvjeta 'zarobljeni' su turisti.

'Nigdje ne mogu zbog ledene kiše. Stalno se sve ledi I ne mogu izaći iz pansiona, a kamoli krenuti natrag. Vlasnica pansiona u kojem se nalaze je rekla da ovakvo nešto ne pamti kad se zadnji put dogodilo', poslala je u emailu Dnevnik.hr-u, kći turista Anamarija Jordan.

Nazvali smo ih, a gospodin Spomenko Ristovski ispričao je kakva je situacija. 'Došli smo u četvrtak na odmor u Vrata kod Fužina u jedan pansion. Planirali smo se danas vratiti kući, ali i s obzirom na stanje na cestama, ostat ćemo dok se uvjeti za vožnju ne poboljšaju. Ovdje je sve smrznuto. Stabla se lome i padaju na tlo. Jučer i sinoć je u nekoliko navrata nestalo struje. U ovom trenutku struje ima, ali do pansiona ne može dostava kruha', kaže Spomenko.

Župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina proglasio je stanje elementarne nepogode za područje Čabre i Fužina.

Dio putnika koji su putovali vlakom na dionici Ogulin - Rijeka, s obzirom na to da je željeznički promet na toj ruti obustavljen, smješten je u Delnicma, a dio u Vratima.

'Radi se puno, ali efekti su mali'

Direktor Elektroprimorje Vitomir Komen rekao je za Dnevnik.hr kako je situacija u popodnevnim satima bolja nego jutros i da je bez struje oko 60 posto domaćinstava u Gorskom kotaru.

'Oštećena su velika, mnogo je toga zaleđeno pa je i rad na terenu otežan', kaže Komen. Mobilizirano je oko 90 radnika, međutim, napominje, efekti su mali zbog teških vremenskih uvjeta.

Mjesta koja su potpuno bez električne energije su Fužina, Čabra i Gerovo kojima su se pokušali dostaviti agregati, ali zbog zaleđenih i snijegom zatrpanih cesta, na neka područja oni nisu mogli biti prevezeni.

'U interventni pogon smo stavili hidroelektranu Gojak i hidroelektranu Vrelo. Ali, nakon kvarova na prijenosnim vodovima, i dalje većina stanovnika Gorskog kotara još nema struju', pojasnio je za Dnevnik.hr Komen.

Sve su raspoložive ekipe na terenu, obzirom da se za nedjelju navečer najavljuju nove padaline.

Višemilijunska šteta

Poteškoće u opskrbi na području Gorskog kotara očekuju se i tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, a normalan pogon i uredna opskrba tijekom sutrašnjeg dana.

'Nakon detaljnijeg pregleda trase dalekovoda znat će se točni razmjeri šteta, ali prema prvim saznanjima s terena štete su višemilijunske te će za otklanjanje svih nastalih posljedica biti potrebno više tjedana', priopćio je Direktor Sektora za vođenje EES-a i tržište Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) Boris Markota.


Zatvorena riječka pruga između Ogulina i Rijeke

Zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta zatvorena je riječka pruga između kolodvora Ogulin i Rijeka te će izostati putnički vlakovi na relacijama Rijeka-Moravice-Ogulin, priopćili su jutros iz Hrvatskih željeznica.

Iznimka su putnički vlakovi broj 4000 i 4001 na relaciji Zagreb-Ogulin-Rijeka i obratno, čije putnike će između Ogulina i Rijeke prevoziti autobusi.

Putnici brzog vlaka 703 na relaciji Rijeka–Ogulin preveženi su autobusom, odakle putovanje nastavljaju vlakom. Brzi vlakovi na relaciji Šapjane-Rijeka-Šapjane zamijenjeni su autobusima.

U HŽ-u ističu kako, zbog iznimno teških vremenskih uvjeta u Austriji i Sloveniji, promet vlakova u međunarodnom željezničkom putničkom prijevozu teče iz smjera Slovenije s većim zakašnjenjima.

Vlak broj 825 koji vozi na relaciji Zagreb-Split kasni u dolasku 120 minuta.

Željeznički promet u ostalom daljinskom i lokalnom željezničkom putničkom prijevozu te gradsko-prigradskom prijevozu grada Zagreba teče bez većih poremećaja.

Uslijed radova i zamjenskog prijevoza putnika autobusima tijekom dana moguća su manja kašnjenja vlakova: na pruzi Oštarije - Knin - Split Predgrađe, između kolodvora Staro Petrovo Selo i Nova Gradiška na pruzi Tovarnik-Novska, između kolodvora Šapjane i Jurdani na pruzi Rijeka-Šapjane-državna granica, te između Kistanja i Benkovca na pruzi Knin – Zadar.

U HŽ-u mole putnike za razumijevanje i strpljenje.

Kolnici mokri i skliski

U Lici, Gorskom kotaru, Istri te u većem dijelu unutrašnjosti kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu.

Zbog povremene i mjestimične kiše koja se ledi u dodiru s tlom vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobića i čvora Bosiljevo 2. Od čvora Vrata do čvora Bosiljevo 2 pojedini tuneli nemaju električne energije, a ne rade ni benzinske crpke. (D.Š./I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene