Forum žena SDP-a Hrvatske reagirao je na na puštanje Darka Kovačevića-Daruvaraca, zlostavljača iz Zadra da se brani sa slobode.

Galerija Darko Kovačević-Daruvarac (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Prosvjed foruma žena SDP-a u Zadru (Foto: Šime Vičević) +0 Prosvjed foruma žena SDP-a u Zadru (Foto: Šime Vičević)

Forum žena SDP-a istaknuo je činjenicu da je hrvatsko pravosuđe puštanjem na slobodu zlostavljača Darka Kovačevića-Daruvaraca jasno pokazalo da ne postoji volja provođenja Istanbulske konvecijje, čiji je Hrvatska potpisnik. Sam čin puštanja na slobodu nazvale su "sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj".

Vezani članci Zadarska ulica noću, ilustracija Napao ženu pa pobjegao: Policija u potrazi za napadačem Hod za život u Zadru - 3 FOTO Pogledajte kako je izgledao još jedan Hod za život: "HZZO nije smio platiti feticid Čavajdi"

Priopćenje koje potpisuju SDP komunikacije prenosimo u cijelosti:

"Puštanje na slobodu teškog zlostavljača koji je prije šest mjeseci u Zadru mladoj ženi ugrozio život i zdravlje, a sve zbog pravosudne procedure, predstavlja sumrak funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj.

Kada se država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana ne pobrine intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječiti ovakvu praksu, jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne.

U ovome slučaju počinjeni su školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.

Odsustvo zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu.

Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja, samo deklarativno i prigodničarsko."

Istovremeno, u Zadru je u tijeku prosvjed u organizaciji Foruma žena SDP-a Zadar, na kojem se okupilo 50-ak sudionika, koji su u povorci stigli pred zgradu suda, javlja reporter Nove TV Šime Vičević.

Ispred zgrade suda prosvjednici viču: "Cigani! Sram vas bilo! Hoćemo pravdu!" Na kraju su na ulazu zgrade suda ostavili i transparent.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju