Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego je, ponukan 'brojnim pozivima uznemiranih sugrađana pripadnika talijanske nacionalne zajednice', osudio jučerašnje kvalifikacije Damira Kajina na konferenciji za novinare u Pazinu u kojima je predsjednika Talijanske unije Furia Radina usporedio s Mussolinijem.


'Uspoređivanje predstavnika talijanske nacionalne zajednice s Benitom Mussolinijem je skandalozno i nedopustiv udar na temeljne vrijednosti Istre u kojoj je suživot način života i to neovisno o kojoj je nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj zajednici riječ', istaknuo je Flego u priopćenju za javnost.

Dodao je kako su ga pripadnici talijanske zajednice zgroženi ponašanjem Damira Kajina obavijestili da su o svemu izvijestili talijansku Vladu, talijanski konzulat i veleposlanstvo u Hrvatskoj te kako se očekuje njihova reakcija.

>> Kajin: Jakovčić, Miletić i Flego je trojka koja neprestano sotonizira Vladu

'Svjesni smo da je kampanja u tijeku i da će se kandidati kojima program i konkretni projekti nisu jača strana koristiti svim sredstvima da izazovu pažnju medija, ali izazivanje međunacionalnih tenzija u Istri, bila kampanja ili ne, u najmanju je ruku šokantno', poručio je Flego upitavši se 'što će se dogoditi nakon što bude dobio potporu srpske, bošnjačke, albanske, slovenske i ostalih nacionalnih zajednica'.

Flego drži kako je nevjerojatno da danas u javnom prostoru Istre postoje ljudi koji se 'neprestano vraćaju u mračne teme prošlosti i problematiziraju temelje civiliziranog demokratskog društva'. Nasreću, dodao je, suživot i visoki demokratski standardi su tako čvrsto ugrađeni u ovu regiju da ih ovakvi izljevi mržnje ne mogu poljuljati.

Saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za istarskog župana Damir Kajin ustvrdio je jučer da istarski čelnici Jakovčić, Miletić i Flego sotoniziraju Vladu, te da kad čita i sluša izjave zastupnika talijanske nacionalne zajednice Furija Radina - 'kao da sluša Mussolinija, a ne predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Jakovčić: Milanovićeva akcija je propala, Istra nije destabilizirana Slika nije dostupna Damir Kajin prijavljen talijanskoj Vladi?