Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rejting agencija Fitch u petak je objavila kako Hrvatska ostaje na dosadašnjem rejtingu "BB" uz stabilne izglede, ali napominju i da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast BDP-a na 2,6 posto u 2017. godini.


Fitch ocjenjuje kako hrvatsko gospodarstvo ima koristi od povoljnih cikličkih uvjeta - jačanje rasta regionalnih trgovinskih partnera, povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih priljeva i poboljšane apsorpcije sredstava iz EU fondova. To je rezultiralo rastom realnog BDP-a u 2016. na 3 posto (najbrže od 2007. godine), a vjerojatno će ostati jednako uspješno i u 2017. godini.

Vezani članci Slika nije dostupna Analiza makroekonomista: Otkrili što ih zabrinjava te koliko će kriza u Agrokoru utjecati na BDP Slika nije dostupna Brkić: Novi proračun će pokazati smijer u kojem ide nova Vlada, ali neće bitno promijeniti rejting

Međutim, na gospodarske rezultate utjecat će restrukturiranje Agrokora, piše Fitch te dodaje kako je dug Agrokora na kraju prvog kvartala 2017. bio 12 % BDP-a, pa u agenciji očekuju da će se pad Agrokora proširiti na dobavljače i banke te utjecati na zaposlenost, investicije i rast kredita. Sve ti, predviđa Fitch, utjecat će na realni rast BDP-a koji će usporiti s prošlogodišnjih 3 posto na 2,6 posto u 2017. godini, i to u slučaju urednog restrukturiranja Agrokora.

Fitch ističe kako potencijalni rast RH ostaje slab u usporedbi s drugim zemljama, na razini od 1-2 posto, i to zbog nepovoljnih demografskih pokazatelja, strukturnih krutosti, tekuće vanjske zaduženosti i niskih ulaganja tijekom recesije 2009.-2014. godine.

Napominju i kako su poboljšane javne financije, što je dovelo do ukidanja postupka prekomjernog deficita od strane EU u lipnju. No, nakon snažnog smanjenja proračunskog manjka 2016. godine od 0,8 posto BDP-a, predviđa se da će se deficit povećati na 1,4 posto u 2017. godini. Fitch predviđa umjerene deficite do 2019. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je kazala kako je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske očekivana, istaknuvši kako smatra da bi agencije trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga.