Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOME IDU ZASLUGE?

FITCH POSVAĐAO POLITIČARE: I HDZ i oporba tvrde da su upravo oni zaslužni za poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve tri vodeće svjetske rejting agencije kreditni rejting Hrvatske i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. Fitch i Standard and Poors izglede sada drže stabilnima, jedino još Moody's - negativnima.

Dobre vijesti za Hrvatsku iz agencije Fitch. Nakon 14 godina, izgledi kreditnog rejtinga iz negativnih prešli su u stabilne. Svemu su pridonijeli pozitivni gospodarski pomaci, ali i stabilno političko okruženje.

Pročitajte i ovo Fitch Ratings (Foto: AFP) U VLADI ZADOVOLJNI Dobre vijesti iz agencije Fitch: Potvrđen kreditni rejting, Plenković - "Hrvatska je pokazala otpornost u krizi" Slika nije dostupna Dobre vijesti Fitch podigao rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu

"Definitivno je da su dobri trendovi krenuli još u naše vrijeme i da se ti trendovi u 2016. nastavili u svim segmentima, i to lagano ubrzanje gospodarskog rasta i stabilizacija deficita", kazao je Branko Grčić (SDP). I dok u Vladi smatraju kako su ocjene rezultat njihova rada, oporba tvrdi - sve je počelo kada smo mi bili na vlasti. Pokrenulo se gospodarstvo, deficit je manji od planiranog, narastao je BDP. Dovoljno da prvi put nakon 14 godina agencija Fitch napravi nešto po pitanju hrvatskog kreditnog rejtinga. I dalje je na razini špekulativnog, odnosno nosi oznaku BB, ali mu je trend promijenjen iz negativnog u stabilan.

"Mislim da vodimo dobru politiku i da nam ovakve ocjene dviju od tri ključne svjetske rejting agencije idu u prilog. Hrvatska je na dobrom putu, kao i posao koji ova Vlada radi kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, o gospodarskom rastu, o rezultatima rasta BDP-a u 2016., o proračunu za 2017., o strategiji upravljanja javnim dugom", kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade (HDZ).

Uz to što je većina makroekonomskih pokazatelja bolja, Fitch svoju ocjenu obrazlaže i manjim političkim rizicima u Hrvatskoj. HDZ i Most su, kažu, ponovno u savezu, a ova koalicija mogla bi biti stabilnija od one u prošloj Vladi.

Na ovome, ističe ministar financija Zdravko Marić, ne treba stati, već težiti investicijskom rejtingu."Hrvatska je i dalje dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga. Mi smo si kao Vlada kao svoj cilj zacrtali u tijeku mandata povratak Hrvatske u investicijsku zonu, što je jedna velika stvar, veliki izazov i veliki iskorak, ali u konačnici smatramo da nemamo alternative."

Hrvatska je kraj 2016. dočekala s rastom BDP-a od 2,9 posto. U Fitchu smatraju da je to rezultat boljeg povlačenja novca iz EU-fondova, rekordne turističke sezone i rasta robnog izvoza. Oporba u svemu vidi svoje zasluge.

Most smatra da je sve krenulo na bolje u Oreškovićevoj Vladi. "Dio tog uspjeha leži i na našim ministrima, ali i naravno i na ministrima naših partnera iz HDZ-a", kazao je Miroslav Šimić (Most). "Definitivno je da su dobri trendovi krenuli još u naše vrijeme i da se ti trendovi u 2016. nastavili u svim segmentima, i to lagano ubrzanje gospodarskog rasta i stabilizacija deficita", kazao je Branko Grčić (SDP).

Most smatra da je sve krenulo na bolje u Oreškovićevoj Vladi. "Dio tog uspjeha leži i na našim ministrima, ali i naravno i na ministrima naših partnera iz HDZ-a", kazao je Miroslav Šimić (Most).

Glavna boljka Hrvatske i dalje je, smatra Fitch, rastući javni dug. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak smatra da gospodarski rast treba iskoristiti kako bi nam pri idućem hrvatskom zaduživanju za smanjenje javnog duga kamate bile manje. Da proračun nije prenapuhan, ističe, već bi nam rastao i kreditni rejting, a ne samo izgledi.

"Ovako će se morati pričekati još koju godinu, ali nema veze, dobar je smjer, s gospodarskim rastom koji je počeo prije dvije godine, dobro je da se pazi na deficit i javni dug, samo moramo biti bolji u obrazovanju, razvoju, industriji, izvozu."

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije kreditni rejting Hrvatske i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. Fitch i Standard and Poors izglede sada drže stabilnima, jedino još Moody's - negativnima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene