U Hrvatskoj sve više mladih traži pomoć, a oko 50.000 djece ima problem s mentalnim zdravljem. Zbog poražavajućih podataka i da bi pomoć mladima bila dostupna, osječki Filozofski fakultet osnovao je psihološko savjetovalište.

Galerija Mentalno zdravlje mladih - 1 Mentalno zdravlje mladih - 2 Mentalno zdravlje mladih - 3 +0 Mentalno zdravlje mladih - 4

U Hrvatskoj 50.000 djece ima problem s mentalnim zdravljem, a njih čak 80 posto ne prima pomoć. Jedno od desetero djece i mladih ima značajnu razinu anksioznosti i depresivnosti, a to počinje već od najranije dobri.

"U zadnje vrijeme sve je više ispitne anksioznosti. Jako im je stalo do dobrih ocjena, jako su im važne petice, teško se nose s neuspjehom i jako ih brine sto će reći roditelji. Oni svojim očekivanjima djetetu žele najbolje, ali nisu svjesni da nekada očekivanja i sposobnosti nisu u srazmjeru", rekla je Zorica Pihler, pedagoginja osječke Osnovne škole Franje Krežma.

Dodaje da su za djecu veliki problem i društvene mreže.

"Djeca znaju prema djeci biti strašno okrutna. Društvene mreže omogućavaju javni linč, čega prije u toj mjeri nije moglo biti, a sad je to dostupno na svakom koraku. Jako se teško s tim nose", rekla je Pihler reporterki Dnevnika Nove TV Matei Drmić.

Adrian Pezdirc "Nemoj se bojati. Kada te boli - moraš reći": Glumac Adrian Pezdirc o teretu s kojim se neki svakodnevno bore

Problem je manjak stručnog kadra. Na termin kod psihologa se čeka i duže od godinu dana. Stoga je osječki Filozofski fakultet Osijek otvorio vrata psihološkog savjetovališta, prvog takvog u gradu. Na listi čekanja sada je 260 studenata. Kako bi sačuvali mentalno zdravlje, studenti sve češće traže pomoć.

"Najčešća tematika s kojom se javljaju je depresija, anksioznost, nisko samopoštovanje, nemogućnost izvršavanja akademskih obaveza zbog svih tih psihičkih tegoba s kojima se susreću", rekla je Sanja Diosy, psihologinja u studentskom savjetovalištu.

Ilustracija - 4 ''Crvenim se u licu, pojačano znojim, čitavo mi tijelo drhti, kao da mi kamen sjedi na prsima...'' Sve više mladih na udaru, ali ima pomoći

U savjetovalištu će studenti dobiti mnogo više od samog razgovora.

"Studenti dobivaju i nekakve zadatke za rad na sebi jer se terapija ne odvija unutar četiri zida i sat vremena tjedno, nego u svakodnevnom životu", objasnila je Diosy.

Da bi se situacija popravila, ističe struka, potrebno je više psiholoških savjetovališta, ali su kvote upisa psihologa premale.

"Godišnje se upisuje 30 studenata. Tolika je naime kvota, a javi ih se oko 300 do 400", rekao je Ivan Trojan, dekan osječkog Filozofskog fakulteta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju