Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izrazilo je veliku zabrinutost što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne ispunjava finacijske obveze prema tome fakultetu i Sveučilištu te prema znanstvenoj djelatnosti, priopćio je dekan toga fakulteta Damir Boras.


Kako se navodi, fakultetsko vijeće podržava i borbu koju studenti već godinama vode za obrazovanje, uključujući i visoko obrazovanje, kao javno dobro, vjerujući da je to najbolji ulog u budućnost Hrvatske. Zahtjeva da hrvatska Vlada zaštiti i podupre to javno dobro te ne prisiljava sveučilišta i fakultete da naplaćuju studentima participacije u školarinama i tako pokaže odgovornost za budućnost zemlje.

U priopćenju se navodi da je zbog nepokrivanja troškova nastave vanjskih suradnika došlo do ugrožavanja, ne samo razvoja, već i nastave na nekim studijskim programima i time iznevjereni i studenti koji su ih upisali.

Ističe se i da su nedovoljna sredstva za znanstvene projekte i posve neizvjesna za iduće razdoblje te podsjeća da je o njima ovisilo zapošljavanje znanstvenih novaka. Dodaje se da uskraćivanje potpore znanstvenoj knjizi i znanstvenim časopisima ugrožava budućnost znanosti te onemogućava i zadovoljavanje uvjeta za izbore u znanstvena i znanstveno-nastavna zvanja.

Kod tih stavaka, navodi se, riječ je o sredstvima koja su za znanost i visoko obrazovanje presudana, a u državnome proračunu jedva vidljiva, te se time mala ušteda plaća nesagledivim gubitcima. Time se, stoji u priopćenju, sveučilište i fakulteti prisiljavaju da troškove održavanja djelatnosti prebacuju na studente i da napuste vrijednosti naobrazbe kao javnoga dobra, što pak za studente i njihove obitelji može biti teško opterećenje koje će voditi u daljnje socijalno raslojavanje.

Vijeće Filozofskoga fakulteta smatra da vlada i ministarstvo trebaju ispuniti svoja obećanja i podmiriti finacijske obveze prema tom fakultetu i sveučilištu jer će u protivnome biti dovedeno u pitanje funkcioniranje Filozofskoga fakulteta, a odgovornost za posljedice koje će proisteći iz toga morat će snositi navedena tijela sadašnje i buduće vlasti, stoji na kraju priopćenja dekana Filozofskoga fakulteta Damira Borasa.  (HIna)

Vezani članci Inicijativa Škola za sve predala zahtjeve Vladi (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 8 Inicijativa "Škola za sve" predala pismo sa zahtjevima Plenkoviću Slika nije dostupna 'Nadležni o našim zahtjevima već mjesec dana šute'