Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna federacija novinara (IFJ) u utorak je u pismu hrvatskom državnom vrhu izrazila zabrinutost teškom situacijom u Novom listu i Glasu Istre.


U pismu Međunarodne federacije novinara (IFJ) hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki, resornom saborskom odboru i Ministarstvu kulture, IFJ i njegova europska podružnica EFJ navodi da ih je Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva 'upozorio na razorne ekonomske teškoće' koje ta dva dnevnika imaju zbog 'legalno upitnih poslovnih odluka njihova izdavača Alberta Faggiana'.

Radnici Glasa Istre podnijeli kaznenu prijavu protiv članova Uprave, traže odstupanje uredništva

Vezani članci Govor predsjednika Milanović na Općoj skupštini UN-a Govor predsjednika Milanovića pred UN-om: "Populisti i dezinformacijske kampanje ljuljaju povjerenje u medije i znanost" Aleksandar Vulin i Zoran Milanović Srpski ministar žestoko po Milanoviću, nazvao ga prikrivenim sljedbenikom ustaškog pokreta: "Da spada u gluplje hrvatske političare dokazao je time što je…"

U pismu se dodaje da su novinari, urednici i ostali zaposlenici Novog lista izvijestili nadležne vlasti, uključujući policiju i državno odvjetništvo, o sumnjivim transferima novca i potencijalno nezakonitim poslovnim odlukama, što je izazvalo istragu u kompaniji. Sa sličnim problemima suočen je i treći list u Faggianovom vlasništvu, Zadarski list, navodi IFJ.

'Dobro smo upoznati s dugom i slavnom poviješću Novog lista, najstarijeg dnevnika u Hrvatskoj, osnovanog prije 114 godina i poštovanja što ga je stekao u Hrvatskoj kao tradicionalno neovisan i objektivan hrvatski list. No zahvaljujući dvojbenim odlukama gospodina Faggiana i njegove uprave, list je doveden na rub opstanka', piše IFJ.

'Mogućnost nestanka Novog lista predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i ulozi medija u izgradnji i napretku demokracije u Hrvatskoj. A dodatno će rezultirati gubitkom radnih mjesta, što bi trebalo zabrinuti sve hrvatske vlasti', piše IFJ i naglašava da upitne poslovne odluke gospodina Faggiana, donesene uz potporu njegovih snažnih političkih saveznika, mogu samo dovesti do uništenja jednog od simbola hrvatskog novinarstva i postaviti ružan primjer ostatku slobodnih medija u zemlji. IFJ stoga poziva Josipovića, Milanovića i Leku da poduzmu hitnu akciju kako bi se spasili navedeni listovi (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook