Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Farmaceutski div se nagodio

USKOK od američkog pravosuđa zatražio spise u slučaju Pfizer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka farmaceutska tvrtka Pfizer, kako bi izbjegla suđenje, pristala je na nagodbu i plaćanje 60,2 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja među kojima je i Hrvatska.

Među zemljama u kojima su podmićivali zaposlene u zdravstvu nalazi se i Hrvatska. Farmaceutski div priznao je da su između 1997. i 2001. godine isplatili više od dva milijuna dolara mita državnim službenicima u Hrvatskoj, Bugarskoj, Kazahstanu i Rusiji te da su zbog toga ostvarili profit od više od sedam milijuna dolara, objavljeno je na službenoj stranici FBI-a.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja"

Od Marjana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja, doznajemo da će ministarstvo tražiti od Državnog odvjetništva da kontaktiraju američke kolege koji su vodili istragu. Dodaje kako ne želi prejudicirati ničiju krivnju te da je cijeli slučaj bacio ljagu na liječničku struku, ali treba imati na umu kako nisu svi promali mito već je riječ o pojedincima.

>> Farmaceutska afera: Mito iz Novartisa primali i Hrvati?

Cesarik naglašava da postoji ugovor o etičkom oglašavanju lijekova koji to regulira te se on mora poštovati. 'Ne mogu reći da sam iznenađen i šokiran, ali svi smo svjesni da je takvih događaja bilo. Međutim, Ministarstvo zdravlja i HZZO postavilo je prije nekoliko godina obvezni ugovor o etičkom oglašavanju, za sve farmaceutske tvrtke', rekao je Cesarik.

Što se smije, a što ne smije?

Svaka farmaceutska tvrtka mora kvartalno informirati o troškovima učinjenim za oglašavanje lijekova te im nije dopušteno izravno oglašavati lijekove osiguranim osobama i izravno im dijeliti lijekove, odnosno ne mogu oglašavati lijekove koji su predmet kliničkih istraživanja u tijeku. Nije im dopušteno za propisivanje lijeka nagrađivati u novcu i bilo kojim drugim oblicima nagrađivanja. Zaposlenici HZZO-a moraju biti obaviješteni o stručnim skupovima kako bi na njima mogli biti prisutni.

Ograničen je broj promotivnih posjeta liječnika te troškovi vezani za promociju lijekova kao i isplate ustanovama i zaposlenicima moraju biti transparentni. Stručni skupovi moraju imati primarno stručni karakter i dozvoljeno je svega 20 posto vremena za društvene aktivnosti, ističe se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

'Uveli smo dodatne antikorupcijske standarde'

'Pfizer Croatia u svim je svojim poslovnim jedinicama, odmah po utvrđivanju ovih razčaravajućih aktivnosti iz prošlosti, unaprijedio postojeće i uveo dodatne antikorupcijske standarde i procedure, kao i sveobuhvatan program kontrole usklađenosti s novim procedurama, radi sprječavanja svakog sličnog događaja u budućnosti', stoji u izjavi koju smo dobili iz Pfizer Croatie.

Mito su, otkiveno je, davali i liječnicima u Italiji, Srbiji, Kini i Češkoj. Prema prikupljenim sudskim dokazima, Pfizer je tijekom nekoliko godina isplaćivao mito službenicima zaposlenim u bolnicama, članovima odbora prodaje te ostalim zdravstvenim zaposlenicima i na taj način utjecao na odluke o odobrenju i registraciji njihovih proizvoda u tim zemljama. O visini kazne dogovorili su se s američkim pravosuđem, a imena osoba koje su primale mito nisu poznata javnosti.

Očitovanje USKOKA

O cjelom korupcijskom skandalu očitovali su se i iz USKOK-a.

'USKOK je od nadležnih pravosudnih tijela Sjedinjenih Američkih Država zatražio dostavu dokumentacije o predmetu Pfizer i podmićivanju liječnika u Hrvatskoj. Zatražena je tužba protiv tvrtke Pfizer te sporazum o nagodbi koji je ta tvrtka sklopila s američkim nadležnim pravosudnim tijelima, kao i dokumentacija na temelju koje je američko tužiteljstvo podiglo tužbu odnosno dokumentacija koja se odnosi na podmićivanje liječnika u Hrvatskoj', stoji u priopćenju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene