Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkrio kakve su zalihe

Direktor Fortenove Fabris Peruško u Dnevniku Nove TV: "Vidimo emocionalno preveliko kupovanje ulja. Vjerojatno ćemo ograničiti jednokratnu kupovinu"

Ruska agresija na Ukrajnu svijet je preokrenula naopačke. Nakon 22 dana invazije pitamo se hoćemo li imati dosta hrane, slijede li restrikcije. A kako se s novim okolnositma nosi najjača regionalna tvrtka Fortenova, zna njezin direktor Fabris Peruško koji je gostovao u Dnevniku Nove TV.

S njim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Peruško kaže kako se u Europi "ruski kapital ne osjeća ugodno i gleda da izađe" zbog uvedenih sankcija. Što se tiče Fortenove, ruski kapital je planirao otići 2023., 2024., ali proces je sada ubrzan, kazao je Peruško. 

"Vjerujem da ćemo u skorom vremenu imati rješenje za to", rekao je i dodao kako se vjerojatno radi o tjednima. Sberbank ima oko 40 posto udjela, a kad budu imali informacije kako će izgledati izlazak iz vlasništva, onda će to komentirati, najavio je Peruško.

Pročitajte i ovo Ivica Marić ZAMRZAVANJE RUSKE IMOVINE Blokirane tri jahte na Jadranu te bankovni računi sedam tvrtki, direktor Đure Đakovića: "Sad je ugroženo kompletno poslovanje"

Peruško je komentirao i stanje na tržištu hrane. Zbog ruske invazije i prekida dobavnih lanaca Europskoj uniji prijeti nestašica pšenice i ulja. "EU uvozi 80-ak posto iz Ukrajine i Rusije", rekao je. Što se tiče našeg neposrednog područja u kojem posluje Fortenova, Peruško kaže kako je tvrtka s uljima prisutna u Srbiji i BiH te ima dvije tvornice koje se bave proizvodnjom što pokriva 70 posto potreba cijele regije. Ističe kako se i sirovina proizvodi ovdje, u Slavoniji i Vojvodini.

Na pitanje o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije Peruško odgovara kako je tvrtka prije dvije godine bila u sličnoj situaciji te dio robe drže u Srbiji, ali tamošnja politika i vlasti uvijek nađu rješenje jer imaju dobru suradnju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema pošteđenih Slijedi četvrti paket sankcija Rusiji: Na popisu i poznati milijarder?

Na pitanje hoće li rasti cijene, odgovorio je: "Mi kao Fortenova imamo dovoljno osiguranih rezervi za normalnu potrošnju. Vidimo emocionalno preveliko kupovanje ulja, ta psihologija se prenosi s nekih drugih tržišta. Imamo dovoljno rezervi za normalnu kupovinu. Vjerojatno ćemo ograničiti jednokratnu kupovinu. Moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe", kazao je i dodao kako bi se takvim restrikcijama sprječavao taj emocionalni efekt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki jaz u stavovima Zapadni diplomat o pregovorima Ukrajine i Rusije: "Postignut je ograničeni napredak, ali Putinov govor... "

Kazao je kako je tvrtka do sad pratila vladine mjere cijenama hrane, no dodaje: "Ako dođe do daljnjeg povećanja cijena morat ćemo pratiti", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene