Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Veliki jaz u stavovima

Zapadni diplomat o pregovorima Ukrajine i Rusije: "Postignut je ograničeni napredak, ali Putinov govor... "

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina i Rusija ozbiljno shvaćaju mirovne pregovore, ali ostaje vrlo velik jaz između dviju strana, rekli su zapadni dužnosnici u četvrtak, dodajući kako se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin nije spreman za kompromis.

Iako su obje strane istaknule da je postignut ograničen napredak u pregovorima ovoga tjedna, Putin je pokazao malo znakova popuštanja u svom govoru u kojem je optužio "izdajnike i šljam" u svojoj zemlji koji pomažu Zapadu te je poručio da će ih ruski narod ispljunuti poput komaraca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

"Obje strane shvaćaju (pregovore) ozbiljno, ali postoji vrlo, vrlo velik jaz u stavovima", rekao je anonimno jedan zapadni dužnosnik za Reuters.

"Onima koji su jučer vidjeli predsjednika Putina kako se obraća naciji bilo bi oprošteno što misle da Rusija nije raspoložena za kompromis", rekao je drugi dužnosnik.

Ukrajinski pregovarač je rekao da je "model" pravno obvezujućih sigurnosnih jamstava Ukrajini "na pregovaračkom stolu".

To bi podrazumijevalo grupu saveznika koja bi morala zaštititi Ukrajinu u slučaju ruskog napada.

Važno uspostaviti uvjete

Zapadni dužnosnik rekao je da su detalji o tome tko će biti sigurnosni jamac predmet razgovora s međunarodnim partnerima, ali je važno uspostaviti uvjete.

Na pitanje o ulozi Kine u sukobu i njezinoj spremnosti da isporuči oružje Rusiji, zapadni dužnosnici rekli su kako vjeruju da Kina još formira svoj odgovor.

"Njihovo vodstvo željelo bi podržavati Rusiju, ali je sve svjesnije: a) koliko ovo (invazija) trenutno loše ide i b) mogućeg reputacijskog udarca povezanog s ruskim taborom", rekao je jedan dužnosnik.

"To je složena slika i nikako nije statična", dodao je.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene