Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čeka nas rast inflacije

Guverner HNB-a za kraj Sberbanka znao prvog dana rata: "Već sam u četvrtak bio na razgovorima u Parizu"

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, otkrio je u Dnevniku Nove TV da je s problemom Sberbanke bio upoznat još prošli četvrtak. Zbog rata u Ukrajini, kaže, sigurno nas čeka i veća stopa rasta inflacije.

Spašen je Sberbank koji se od danas zove Nova hrvatska banka. Tu je banku za 71 milijun kuna preuzela državna Hrvatska poštanska banka. Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija tako su spriječili likvidaciju banke i trošak od 8 milijardi kuna.

Sberbank je bio u vlasništvu Sberbank Rusija u kojem je, pak, većinski vlasnik Ministarstvo financija Ruske federacije s 50 posto plus jednom dionicom, dok su preostale dionice u vlasništvu domaćih i međunarodnih ulagača. 

Boris Vujčić, guverner HNB-a, rekao je u Dnevniku Nove TV da je još u četvrtak shvatio da je kraj Sberbanka neminovan. "U četvrtak sam već počeo razgovore u Parizu oko toga. U banci je bilo 8 milijardi depozita, od čega 3,8 milijardi osiguranih depozita. 

Najveći udar u povijesti

U dva dana iz banke je povučeno 200 milijuna eura. "Ovo je bio najveći udar, uz onaj na Riječku banku prije točno 20 godina, s tim da je ovdje novac brže izlazio", rekao je Vujčić. Novac od prodaje banke ide vlasniku, ruskom Sberbanku. "Oni će taj novac dobiti, samo je pitanje kada, zbog sankcija", kaže guverner.

Za razliku od Hrvatske, u Austriji i Češkoj se ide na likvidaciju Sberbanke, dok su u Mađarskoj produžili rok za odluku. "Apsolutno ne postoji nakon ovoga ugroza za bankarski sustav u Hrvatskoj", potvrdio je Vujčić. 

Što se sankcija Rusiji tiče, Vujčić kaže da su one oštre i da će sasvim sigurno nanijeti probleme Rusiji. "Vidimo da je burza zatvorena već tri dana, Rublja je oslabila 30 posto, na crno čak do 70 posto", rekao je Vujčić. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JAČANJE POZICIJE Otkriveno novo ime Sberbanka Hrvatska: Oglasila se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ŠTEDIŠE MOGU BITI MIRNI Plenković: ''Nema potrebe da više itko podiže sredstva jer Sberbank je sada dio HPB-a''

Guverner je rekao da će rat u Ukrajini sigurno dovesti do više stope inflacije nego što su bile projekcije HNB-a. "Naša je projekcija dosad bilo pet posto, što je rađeno na cijenama nafte od 90 dolara. Danas je nafta na 115 dolara, a i plin je otišao gore. Otprilike, 10 dolara porast cijene nafte se prelijeva u 0,2 postotna poena višu inflaciju. Pitanje je sad koliko će ovaj rat trajati i koliko će se preliti na cijene nafte", kaže Vujčić, dodajući da inflaciju sigurno neće ubiti povećanjem kamatnih stopa jer je ona uzrokovana ratnom situacijom.

Kupiti stan ili ne?

"Posao centralnih banaka jest da ograniče višak likvidnosti koji je trenutno ogroman. Zato će i američki FED krenuti u normaliziaciju dizanjem kamatnih stopa, a Europska centralna banka je pred smanjivanjem programa otkupa državnih obveznica, a možda do kraja godine i povećanje kamatnih stopa. 

"I kupiti onda stan ili ne?", upitao je Mislav Bago. 

"Ha, to mora svatko za sebe odlučiti. Nisam investicijski savjetnik, ne bih htio nikome savjetovati", odgovorio je Vujčić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene