Nastavlja se zamrzavanje imovine ruskih građana povezanih s Putinom koji imaju imovinu u Hrvatskoj. Dosad su, kako doznaje Dnevnik Nove TV, tri jahte spriječene da napuste državu, a nalaze se u Rijeci, Skradinu i Betini. Sumnja se da su u vlasništvu ruskih oligarha, a pod provjerom je više jahti na Jadranu. Sankcije zahvaćaju i račune 7 tvrtki u Hrvatskoj, među njima je i Đuro Đaković TEP. Procjenjuje se i da je s EU popisa, koji broji gotovo 1000 pojedinaca i tvrtki, pod sankcijama u Hrvatskoj oko 80 njih bliskih Kremlju.


Iz dana u dan raste broj plovila i nekretnina u vlasništvu ruskih oligarha koji su blokirani. Tako na području Hrvatske tri jahte imaju zabranu isplovljavanja. Jedna od njih je u Rijeci odakle se javio reporter Marko Balen i objasnio što znači blokiranje tih plovila.

"Imaju zabrane korištenja i isplovljenja, ali su i dalje su u vlasništvu koje se utvrđuje. Dobili smo potvrdu Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture da su blokirana tri plovila, a još šest se provjerava", javio je Balen i dodao kako se sumnja "na povezanost osoba s osobama na sankcijskom popisu no za potvrdu te informacije treba više vremena".

Jahta u Rijeci spada među 5 posto najvećih luksuznih megajahti na svijetu. Vlasnik ju je koristio za privatne svrhe. Dvije jahte nalaze se u Betini i u Skradinu.

Ilustracija Ukrajina i Rusija sastavile mirovni plan? Oglasio se ukrajinski pregovarač: "To je nacrt koji predstavlja zahtjeve Rusa"

"Valja na kraju istaknuti da je posada na ovoj jahti uglavnom domaća, hrvatska i ima nešto stranih državljana iz poznatih pomorskih zemalja a budno ju nadziru kao i druga plovila u riječkoj luci djelatnici zaštitarskih službi te češće obilazi policija", javio je Balen.

Radnici strepe za budućnost

A tvrtka Đuro Đaković TEP najjača je tvrtka Slavonskog Broda, s kooperantima tu radi 1000 radnika. Svi oni zasigurno strepe za svoju budućnosti. Ministar Marić govori da se traži prijelazno rješenje, kako bi ono izgledalo, izvještava reporterka Matea Drmić.

Marina Ovsjanikova Ruska urednica koja je upala u studio strahuje za život: "Želim osjećati da ova žrtva nije bila uzaludna"

"Da to plastično objasnimo, u idućim danima nadležno ministarstvo izdat će rješenje kojim bi odvojili vlasništvo od poslovanja. Ili da tvrtka novac i dobit ne može slati ruskom vlasniku", kazala je Drmić koja je o problemima ove tvrtke razgovarala s direktorom Ivicom Marićem.

Vaša tvrtka na godinu uprihodi 500 mil kuna, koliko poslova vam je u ovom trenutku u pitanju, pitala je Marića. 

"Trenutno imamo 800 milijuna u raznim fazama realizacije. Tri velika gradilišta u Belgiji, Britaniji i Francuskoj Gvajani i sad je ugroženo kompletno poslovanje. Nadamo se da ćemo moći nesmetano poslovati", kazao je Marić. 

Reporterku je zanimalo i kako tvrtka posluje pod blokadom i može li isplatiti radnike i kooperante.

"Ne bih to nazvao blokadom. Dio računa je blokiran", rekao je direktor te istaknuo kako tvrtka isplaćuje sve svoje obveze, samo prvo mora slati papire na odobrenje u ministarstvo pa je "usporen proces". 

Marić ističe kako im je bitan svaki sat, a ne dan.

"Svaki dan nastaju sve veći gubici i gubimo poziciju ugovaranja novih poslova. Što se tiče realizacije postojećih poslova, imamo većinu materijala na skladištu, uredno poslujemo, ali ugrožena je budućnost tvrtke", kazao je. 

Vladimir Putin Poljski veleposlanik: ''Putin želi da Hrvatska i Poljska izađu iz NATO-a''

Reporterka Dnevnika Nove TV pitala je i jesu li ruski vlasnici izvukli dobit iz tvrtke prije rata. 

"Ne, apsolutno nisu, unazad 3-4 godine dobit je zadržana u firmi i u operativnim sredstvima društva i koristimo je za nove investicije", zaključio je direktor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju