Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAMRZAVANJE RUSKE IMOVINE

Blokirane tri jahte na Jadranu te bankovni računi sedam tvrtki, direktor Đure Đakovića: "Sad je ugroženo kompletno poslovanje"

Nastavlja se zamrzavanje imovine ruskih građana povezanih s Putinom koji imaju imovinu u Hrvatskoj. Dosad su, kako doznaje Dnevnik Nove TV, tri jahte spriječene da napuste državu, a nalaze se u Rijeci, Skradinu i Betini. Sumnja se da su u vlasništvu ruskih oligarha, a pod provjerom je više jahti na Jadranu. Sankcije zahvaćaju i račune 7 tvrtki u Hrvatskoj, među njima je i Đuro Đaković TEP. Procjenjuje se i da je s EU popisa, koji broji gotovo 1000 pojedinaca i tvrtki, pod sankcijama u Hrvatskoj oko 80 njih bliskih Kremlju.

Iz dana u dan raste broj plovila i nekretnina u vlasništvu ruskih oligarha koji su blokirani. Tako na području Hrvatske tri jahte imaju zabranu isplovljavanja. Jedna od njih je u Rijeci odakle se javio reporter Marko Balen i objasnio što znači blokiranje tih plovila.

"Imaju zabrane korištenja i isplovljenja, ali su i dalje su u vlasništvu koje se utvrđuje. Dobili smo potvrdu Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture da su blokirana tri plovila, a još šest se provjerava", javio je Balen i dodao kako se sumnja "na povezanost osoba s osobama na sankcijskom popisu no za potvrdu te informacije treba više vremena".

Jahta u Rijeci spada među 5 posto najvećih luksuznih megajahti na svijetu. Vlasnik ju je koristio za privatne svrhe. Dvije jahte nalaze se u Betini i u Skradinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 15 TOČAKA Ukrajina i Rusija sastavile mirovni plan? Oglasio se ukrajinski pregovarač: "To je nacrt koji predstavlja zahtjeve Rusa"

"Valja na kraju istaknuti da je posada na ovoj jahti uglavnom domaća, hrvatska i ima nešto stranih državljana iz poznatih pomorskih zemalja a budno ju nadziru kao i druga plovila u riječkoj luci djelatnici zaštitarskih službi te češće obilazi policija", javio je Balen.

Radnici strepe za budućnost

A tvrtka Đuro Đaković TEP najjača je tvrtka Slavonskog Broda, s kooperantima tu radi 1000 radnika. Svi oni zasigurno strepe za svoju budućnosti. Ministar Marić govori da se traži prijelazno rješenje, kako bi ono izgledalo, izvještava reporterka Matea Drmić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna snažna poruka Ruska urednica koja je upala u studio strahuje za život: "Želim osjećati da ova žrtva nije bila uzaludna"

"Da to plastično objasnimo, u idućim danima nadležno ministarstvo izdat će rješenje kojim bi odvojili vlasništvo od poslovanja. Ili da tvrtka novac i dobit ne može slati ruskom vlasniku", kazala je Drmić koja je o problemima ove tvrtke razgovarala s direktorom Ivicom Marićem.

Vaša tvrtka na godinu uprihodi 500 mil kuna, koliko poslova vam je u ovom trenutku u pitanju, pitala je Marića. 

"Trenutno imamo 800 milijuna u raznim fazama realizacije. Tri velika gradilišta u Belgiji, Britaniji i Francuskoj Gvajani i sad je ugroženo kompletno poslovanje. Nadamo se da ćemo moći nesmetano poslovati", kazao je Marić. 

Reporterku je zanimalo i kako tvrtka posluje pod blokadom i može li isplatiti radnike i kooperante.

"Ne bih to nazvao blokadom. Dio računa je blokiran", rekao je direktor te istaknuo kako tvrtka isplaćuje sve svoje obveze, samo prvo mora slati papire na odobrenje u ministarstvo pa je "usporen proces". 

Marić ističe kako im je bitan svaki sat, a ne dan.

"Svaki dan nastaju sve veći gubici i gubimo poziciju ugovaranja novih poslova. Što se tiče realizacije postojećih poslova, imamo većinu materijala na skladištu, uredno poslujemo, ali ugrožena je budućnost tvrtke", kazao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapad je napravio pogrešku? Poljski veleposlanik: ''Putin želi da Hrvatska i Poljska izađu iz NATO-a''

Reporterka Dnevnika Nove TV pitala je i jesu li ruski vlasnici izvukli dobit iz tvrtke prije rata. 

"Ne, apsolutno nisu, unazad 3-4 godine dobit je zadržana u firmi i u operativnim sredstvima društva i koristimo je za nove investicije", zaključio je direktor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene