Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove investicije

Evo za što je Katar zainteresiran u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlaskom hrvatske delegacije u Katar postavlja se pitanje što Hrvatska nudi Kataru i za što su u Dohi zainteresirani.

Jedan od glavnih projekata što Hrvatska nudi mogućnost je investiranja u LNG terminal na Krku. O tome se govori već desetljećima. Bilo je pokušaja koji su propali. Ovo je posljednja šansa da se nešto poduzme. Katar je ozbiljno zainteresiran, ali zbog prijašnjih propalih pokušaja i oprezan. Zanima ih i ulaganje u turizam, suradnja na vojnom planu, prehrambenoj industriji. Predsjednik je za katarskim emirom proveo gotovo dva sata. Potpredsjednik Čačić imao je bilateralni sastanak s ministrom gospodarstva i energetike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VJERUJE U PROLAZAK SKUPINE Bivša predsjednica stigla u Katar: "Nisam se još čula s izbornikom Dalićem. Moram se spremiti za utakmicu" Slika nije dostupna Zabrinjavajuće Izostanak investicija: Gdje je zapelo?

Sjaj i raskoš emirove palače nakon deset godina opet su otvorila vrata hrvatskoj politici. Ono što je Stjepan Mesić započeo, Ivo Sanader blokiralo, Josipović i Čačić pokušavaju dovršiti. Katarsko ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, posebno energetiku. Iako je prošlo toliko vremena, interes i dalje postoji.

'Razgovori su bili započeti pred desetak godina, međutim nažalost su propali krivnjom naše strane. Nije bilo suglasja u državnom vrhu o tome. Danas postoji puno suglasje o tome', kaže predsjednik Ivo Josipović.

S detaljima LNG terminala emira Altanija upoznao je prvi potpredsjednik Čačić. Projekt vrijedan 500 milijuna eura. Važan i zbog Europe. Povezali bi se s poljskim Ingem i time bi se spojio koridor Baltik-Jadran. 'Krajnji cilj je naravno da se ta relativno jednoznačna slika koju sad imamo na hrvatskom tržištu oplemeni, da dobijemo i konkurenciju, a konkurencija obično rađa nižu cijenu', kazao je Čačić.

>> Josipović oduševio katarskog emira: Darovao mu hrvatski pištolj i nož

Zanimanje postoji i za turizam, Kupare, Brijuni rivijeru. Potencijalne investicije su i u luku Rijeka, riječnu luku Vukovar. Katarani su pokazali interes i za vojnom industrijom. 'U tom ih je smislu zanimalo sve, od kacige, puške, pištolja do strojeva za razminiranje', kaže načelnik glavnog stožera Drago Lovrić.

Stoga ne čudi da je emira i njegove načelnika glavnog stožera oduševio hrvatski poklon - pištolj i bodež. 'Poklon s moje strane bio je jedan hrvatski proizvod vezan i za njegovu funkciju i za ono čim mi zapravo na neki način i trgujemo', kaže Josipović.

A da bi dvije zemlje olakšale vizni režim i lakše komunicirale, sinoć je u pristustvu tristotinjah krvata koji u Dohi žive i rade otvoreno i hrvatsko veleposlanstvo. 'To je ona kombinacija ne bi li uštedjeli deset, a izgubili milijun. Dakle, nešto morate uložiti da se dovedete u poziciju da bi mogli nešto i zaraditi', kazala je ministrica Vesna Pusić.

Zaraditi bi mogli i hrvatski gospodarstvenici. Interes postoji za prehrambenu, prerađivačku i IT industriju. Katar je jedna od najbogatijih zemalja zahvaljujući nafti i plinu. Novca za ulaganje itekako ima. Potreban je mudar potez hrvatske politike.

S predsjednikom je došla i velika skupina poduzetnika, točnije, njih 40. Predsjednik je taj koji im otvara vrata, a na njima je da ugovore poslove. U Kataru prolaze samo dobri projekti. Sutra je veliki gospodarski forum gdje će imati priliku razgovarati s investitorima, ministrima. Imat će priliku predstaviti svoju tvrtku. Neki su već jutros imali sastanke, prezentirali svoje proizvode. No, kažu, dok ne sklope biznis, ne žele se veseliti unaprijed. S obzirom da Vlada muku muči s investicijama, ovo je sjajna prilika i za državu i za gospodarstvenike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene