Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim priče o LNG terminalu na Krku, Katar je pokazao velik interes za projekte u turizmu, poljoprivredi, vojnoj industriji, gradnju termoelektrana na plin, hidroelektrana.


'Najvažnije je učinjeno, Katar je odlučio da će biti dobavljač plina za LNG terminal na Krku idućih 25 godina. Bez toga bi projekt gradnje terminala bio upitan', rezimirao je rezultat trodnevnog boravka u Kataru prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji se u zemlju vraća s važnim dogovorom o isporuci plina koji je postignut uz asistenciju predsjednika države Josipovića.

Vezani članci Zračna luka Hamad u Dohi Horor u Dohi: Pronašli novorođenče u kanti za otpatke pa s aviona skinuli 18 žena i prisilili ih na ginekološke preglede Slika nije dostupna Katarski emir u Hrvatsku želi uložiti milijarde dolara!

Iduća tri tjedna obje će strane brusiti detalje dogovora o isporuci plina, nakon čega slijedi razgovor na ministarskoj razini u Zagrebu. 'Katar može, a i ne mora, biti suinvestitor u terminal, o tome će se dodatno razgovarati', poručio je Čačić.

Predsjednik Ivo Josipović vjeruje da je svojim posjetom otvorio vrata za velike projekte i širok spektar suradnje. 'Mislim da je ovaj posjet primjer odlične koordinacije između Vlade i Ureda predsjednika. Došli smo sa zajedničkim ciljem da obnovimo i političke i gospodarske odnose s Katarom i mislim da smo u tome u velikoj mjeri uspjeli', rekao je Josipović.

Prvi čovjek Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević očekuje da će dvije zemlje do proljeća zaključiti prvi međudržavni dogovor o energetici.

'Hrvatska će biti ulazna točka Katara za europsko tržište', poručio je Čačić. Hrvatski su dužnosnici uvjereni da su otvorili prostor za gospodarsku i svaku drugu suradnju s Katarom, a osim priče o LNG terminalu na Krku, Katar je pokazao velik interes za projekte u turizmu, poljoprivredi, vojnoj industriji, gradnju termoelektrana na plin, hidroelektrana.

LNG terminal pogon je za hlađenje zemnog plina koji je pretvoren u tekuće stanje, radi lakšeg prijevoza. Nakon hlađenja, posebnim se brodovima hladnjačama prevozi do drugih LNG terminala, gdje se opet pretvara u plin.

Poznavatelji prilika u Kataru tvrde da je Hrvatska otvaranjem veleposlanstva i posljednjim dogovorom napravila velik iskorak, a moguće i posao. Emir al-Thani ključna je figura u životu Katara i njegov nalog da krenu pregovori i razgovori o konkretnim projektima mogao bi biti strateški potez za obje države, pogotovo ako se realizira gradnja LNG terminala na Krku.

>> 'Točan prijevod mojeg imena nije 'Bik Koji Sjedi', nego 'Radi u Miru'

Ostali su poduzetnici u delegaciji, bankari, graditelji, predstavnici prehrambene i IT industrije tek dolazili do prvih kontakata na gospodarskom forumu na kojemu je s katarske strane bio šeik Kalif al-Thani, predsjednik Katarske gospodarske komore i član vladajuće obitelji Al–Thani. Katar velikim koracima grabi naprijed, u tu se državu godišnje useljava od četvrt do pola milijuna ljudi, a očekuje se da će do 2016. godine imati stanovnika koliko i Hrvatska.

Sad u Kataru živi 1,7 milijuna stanovnika, od čega je samo 160 tisuća izvornih Katarana koji ljubomorno čuvaju svoje državljanstvo i bogatstvo stečeno na izvorima plina i nafte te zemlju pripremaju za razdoblje kad će te zalihe biti iscrpljene. 'Emir rijetko organizira ručak za poslovne delegacije, a to je učinio za našu delegaciju. Katar je kao pupoljak koji se otvara, a posjećuju ga razne pčele. Neke će se zadržati, a neke samo preletjeti', slikovit je Danijel Koletić, vlasnik marketinške agencije koja iza sebe ima uspješan projekt sa Katarom, a on je predsjednik hrvatsko-katarske udruge prijateljstva.

'Država je sad napravila dobar posao', kaže Koletić, ali morat će puno više učiniti da bi i privatni sektor u tome participirao. Vize su jedan od problema, nepoznavanje lokalnih prilika i tradicije. Na razgovoru s hrvatskim poduzetnicima bilo je dvadesetak menadžera i predstavnika kompanija i državnih institucija iz Katara. U neformalnim kontaktima s njima vidi se da imaju interesa, ali ni oni ne znaju kome da se obrate u Hrvatskoj. Predsjednikova supruga Tatjana sudjelovala je na jednom obrazovnom forumu, gdje su također bili emir i njegova supruga. (Agencija VLM/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju