Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HS produkt

Josipović oduševio katarskog emira: Darovao mu hrvatski pištolj i nož

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poklonio je katarskom emiru pištolj hrvatske proizvodnje i nož te oduševio domaćina.

Darovani pištolj proizvodi hrvatska tvrtka HS produkt, a katarski emir izrazio je veliko zadovoljstvo darom našeg predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Horor u Dohi: Pronašli novorođenče u kanti za otpatke pa s aviona skinuli 18 žena i prisilili ih na ginekološke preglede Slika nije dostupna Stotine tona dnevno Iran šalje zrakoplove punjene stotinama tona hrane u Katar

Predsjednik Josipović i delegacija od gotovo 90 članova stigli su u Katar. Sinoć je otvoreno hrvatsko veleposlanstvo u Dohi. ‘Ovo je važan dan jer otvaramo novu stranicu u našim odnosima. Postoje sve pretpostavke da naša suradnja bude uspješna’, rekao je Josipović otvarajući veleposlanstvo.

>> VIDEO: Predsjednik, Vladin tim i poduzetnici doputovali u Katar

Predsjednik, prvi potpredsjednik i ministrica vanjskih poslova te brojno gospodarsko izaslanstvo večer su proveli u društvu tristotinjak Hrvata koji žive i rade u Kataru. Prve dvije godine katarska će vlada financirati veleposlanstvo. Otvaranje ambasade olakšat će vizni režim i turistima ali i potencijalnim investitorima.

'To je kombinacija ne bi li uštedjeli deset, a izgubili milijun', kazala je ministrica Pusić. Dakle, nešto morate uložiti, poručila je, da se dovedete u poziciju da bi mogli nešto i zaraditi. A zaraditi bi mogla i Hrvatska. Katar je zainteresiran za ulaganje u energetici, posebno za LNG terminal na Krku. Zainteresirani su i za ulaganje u turizam.

Svoj dio kolača mogli bi uzeti i poduzetnici koji su u velikom broju stigli s predsjednikom. Predsjednik se sutra sastaje s katarskim emirom. Dok prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića čekaju bilateralni susreti sa katarskim ministrima gospodarstva i financija.

Od ovog putovanja država ima velika očekivanja. Naime, Katar kao iznimno bogata zemlja već godinama želi ulagati u Hrvatsku. 'Ovaj odlazak je dobro pripremljen i svatko tko ide ovim avionom u Katar ima tamo partnera s kojim će posebno razgovarati', rekao je Josipović.

'Razgovarali smo o političkoj suradnji ... ali nama je ovog trenutka najvažniji razgovor o gospodarskoj suradnji', rekao je Josipović o razgovoru s katarskim emirom, dodajući da je glavna tema razgovora bio LNG terminal. 'Tu postoji zaista ozbiljan interes s katarske strane', rekao je Josipović, nakon što je u Amiri Divanu, Emirovoj palači u Dohi, razgovarao u četiri oka s emirom al-Tanijem.

Josipović o LNG terminalu: Šanse su vrlo dobre

'Razgovori o tom projektu, koji su započeli prije desetak godina, propali su krivnjom naše strane. Nije bilo suglasja o tome u državnom vrhu, a danas postoji potpuno suglasje', rekao je hrvatski predsjednik. Dodao je da se 'razgovaralo i o uzrocima zbog kojih taj projekt nije nastavljen i nije dovršen'.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliki su izgledi da se realizira projekt izgradnje LNG terminala, Josipović je kazao da su 'šanse vrlo dobre'. 'Emira i njegovu delegaciju zanima brzina i ekonomičnost cijeloga projekta', rekao je Josipović.

Kako je rekao, hrvatska strana, posebno prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, dala je vrlo detaljna obrazloženja o globalnim aspektima toga projekta, uključujući suradnju sa zemljama Europske unije, potencijalnim kupcima ukapljenog plina. 'Mislim da je dojam vrlo dobar', rekao je Josipović.

Na razgovorima je bilo riječi i o suradnji u prehrambenoj, prerađivačkoj i vojnoj industriji. 'Uvjeren sam da ako pokažemo upornost i ozbiljnost da nas očekuje uspješna gospodarska suradnja', zaključio je hrvatski predsjednik.

Razgovorima je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te je komentirao suradnju oko LNG terminala. ''Razgovor je bio vrlo pozitivan i konkretan, emir je dobro upoznat sa projektom, podsjetio je na naš razgovor otprije 10-ak godina i izrazio žaljenje što nismo izrealizirali to. Saslušao je naše ideje i planove, i dao precizan nalog svom ministru energetike', rekao je Čačić.

 

'Na tom su razgovoru otvorene i druge važne teme kao što je mogućnost šire suradnje na području energetike, i sudjelovanje u termocentralama, čak i hidrocentrale za koje je iskazan interes. Otvorena je i tema investicija u turizmu, poljoprivredi', rekao je Čačić i dodao kako je emir zadužio svoje ministre za konkretne zadatke.

Katarsko vojno izaslanstvo uskoro u Zagrebu

Dogovoreno je da će se u 3 tjedna dati konkretna lista prijedloga i pitanja s njihove inaše strane rekao je Čačić te dodao kako očekuje tada biti obostrano spremni za sastanak u Zagrebu.

Na pitanje novinara hoće li katarski plin značiti niže cijene za hrvatske građane odgovorio je potvrdno. 'Da, krajnji cilj je da se ta relativno jednoznačna slika koju imamo na tržištu cijele tregije, oplemeni, da se rodi tržišna konkurencija', rekao je Čačić.

Kako se doznaje od članova hrvatskog izaslanstva, katarska strana je zainteresirana za proizvode hrvatske vojne industrije, te za obrazovanje časnika. Također je najavljeno da će 'uskoro' u Hrvatsku doputovati katarsko vojno izaslanstvo koje bi trebalo nastaviti razgovore o produbljivanju vojne suradnju dviju zemalja.

'To je prvo naše veleposlanstvo u zemljama zaljeva koje su s gospodarskog stanovišta najzanimljiviji dijelovi svijeta', rekla je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene